TikTok тренд: Шампоан за пърхот чисти акне


TikTok тренд: Шампоан за пърхот чисти акне
Снимка: iStock/Guliver

TikTok продължава да намира нови и ексцентрични начини за промяна на нашата рутинна грижа за кожата. Съвсем наскоро потебители започнаха да използват шампоан против пърхот за изчистване на акне, което повдига въпроса: наистина ли може така? Днес ще ви разкажем малко повече за тренда.

Шампоанът против пърхот премахва ли наистина акнето?

Да, възможно е. Но преди да се впуснете в тенденцията, важно е да разберете, че тя наистина се свежда до вида на шампоана, който използвате, и вида на акнето, което имате. Важно е да се отбележи, че този метод не може да изчисти всеки тип акне, а само гъбично.

Какво е гъбично акне?

Клинично известно като фоликулит, тази форма на акне се причинява от натрупване на пот и масло в космените фоликули, което води до разрастване на дрожди. Симптомите включват възпаление, раздразнение и, разбира се, пърхот. Този тип акне често се представя като фини пустули, често сърбящи. Склонно е да не реагира на традиционните терапии за акне и се влошава от влажност и топлина.

Кои са съставките, които действат?

Доказано е, че съставки като цинков пиритион, селенов сулфид и кетоконазол се борят с растежа на гъбичките по скалпа. Кетоконазолът действа, като разрушава клетъчната мембрана на гъбичките, цинковият пиритион е противовъзпалителен и инхибира растежа на дрождите, а селеновият сулфид понижава нивата на дрождите и намалява възпалението.

@hyram LITTLE BUMPS aka FUNGAL ACNE 🥵😪 LINK IN BIO 💫 #skincarebyhyram ♬ Intentions (Instrumental Version) [Originally Performed by Justin Bieber & Quavo] - Elliot Van Coup

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама