Това са най-полезните храни за коса и нокти


Това са най-полезните храни за коса и нокти
Снимка: iStock/Guliver

Ако искате да имате здрава и красива коса, трябва по-често да консумирате тези храни.

Листни зеленчуци

Ако искате да бъде неотразима, приемайте повече зелена храна. И по-точно тъмно зелени листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак, маруля и други, които са отличен източник на витамини А и C, нужни на скалпа и за произвеждането на маслена субстанция, която действа като естествен балсам. Тези вълшебни зеленчуци също са източници и на много калций, който е от съществено значение за вашите здрави нокти.

Стриди

Известни като класически афродизиак, стридите съдържат и повече цинк, отколкото почти всяка друга храна. Те са изключително полезни най-вече за косата. Поради тази причина, опитайте се да ги включите във вашето седмично меню. Ако не си падате по морски дарове, спокойно, има още няколко полезни храни, които ще ви предложим.

Ядки

Омега-3 и омега-6 мазнините в ядките като орехи, ленено семе и конопено семе имат чудни свойства и могат да направят косата ви блестяща, а ноктите по-здрави и красиви. Освен изброените, може да си похапвате също тиквени семки, кашу и бадеми, които съдържат изключително полезния цинк. И не забравяйте за бразилския орех, чудесен източник на селен, който се грижи за здравето на скалпа и помага за защитата на кожата от свободните радикали.

Плодове

Богати на витамин С  плодове като портокали, череши, лимони и други са полезни за подобряване на кръвообращението и укрепване на колагена в кожата. Недостигът на този витамин може да допринесе за враснали нокти на краката и кожичките около тях, така че не забравяйте да си набавите дневната си доза плодове!

Пълнозърнести храни

Пшеница, ръж, овес и кафяв ориз са част от храните, които съдържат коензим Q10, който е мощен антиоксидант и помага за предотвратяване на свободните радикали от увреждане на кожата. Те също така съдържат силициев диоксид, друг важен минерал за силата и растежа на косата и ноктите. Затова не забравяйте да превърнете тези храни в неизменна част от здравословното си хранително меню.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама