Нещата, за които трябва да благодарим на Коко Шанел


Нещата, за които трябва да благодарим на Коко Шанел
Снимка: Getty Images/Guliver

Тя е жената, успяла да създаде своя империя в свят, управляван от мъже. Тя е икона, легенда, революционер, пример и вдъхновение. Мадмоазел Шанел завинаги ще остане в модната история като една от най-влиятелните фигури, защото е подарила на нас – съвременните жени, голяма част от нещата, заради които гардеробът ни е разнообразен и стилен. Отправяме нашите благодарности, общо 7 на брой, макар наследството на Chanel да е като вдъхновението – безкрайно.

Две материи, една Шанел

Вероятно мнозина асоциират Chanel с пепит, но истината е, че първоначално Коко Шанел се влюбва в шотландския туид. В основата на тази любов, разбира се, стои мъж – херцогът на Уестминстър Хю Гросвенър. От него Габриел взема назаем спортното му облекло, направено от туид и именно така разкрива достойнствата на материята. А колкото до емблематичния пепит – той е вдъхновен от Шотландия и умело печели битката с туида, и званието: "запазена марка на Мадмоазел Шанел".

Комфорт на висота

Още една материя, появила се на модните подиуми, благодарение на Коко Шанел е жарсето. Когато тя отваря първия си магазин в Париж, голяма част от дрехите ѝ са изработени от жарсе. До този момент трикотажната материя се използвала за направата на мъжко бельо, но Коко винаги е обичала да бъде новатор. Нейната водеща цел е била да създаде дрехи, в които жените да могат да се чувстват комфортно и да изглеждат по-млади. И ако една материя, предназначена за бельо, може да даде необходимата свобода на движение, то защо да не се използва и за цяла колекция? Очаквано много дизайнери след Шанел започват интензивно да използват жарсето, а причините са повече от ясни – то е евтино, но пада ефектно върху тялото и дава едновременно усещане за удобство и стил.

ВДЪХНОВЯВАЩИ ЦИТАТИ НА КОКО ШАНЕЛ

За перлите и границите

Безспорно и преди появата на Chanel се е правело представяне на нови дрехи с внушителни бижута. Истински и скъпи! Когато обаче Коко решава да добави "още нещо" към своите дрехи, тя избира огромни нанизи от фалшиви перли и камъни, а те повече от очаквано стават хит. Струва ви се невъзможно името на Шанел, което се е превърнало в синоним на класа, да се свързва с имитация? Ами вижте какво е коментирала самата Коко по темата: "Жената трябва да смесва фалшивото с истинското. Харесвам имитациите, защото намирам такива бижута за провокативни. Целта на бижуто не е да накара жената да изглежда богато, а да я направи красива. Две различни неща са". Не можем да не се съгласим, нали?

Слънчеви спомени

Едно от нещата, които вероятно не знаете за Габриел Шанел е, че именно тя е "виновникът" да познаваме летния тен. В началото на ХХ век по-тъмният цвят на кожата се е свързвал с нисшата класа в обществото. През 1923 г. обаче след ваканция на Френската Ривиера, Шанел се завръща в Париж с приятен бронзов загар, благодарение на слънчевите прегръдки. Почти всички, които я виждали, се възхищавали на шоколадовата й кожа и… желаели същата. Точно така тенът се превърнал в поредният моден "аксесоар" и бързо станал синоним на здраве и красота.

НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама