Еволюция на булчинската рокля: Как се променя през вековете?


Еволюция на булчинската рокля: Как се променя през вековете?
Снимка: iStock/Guliver

Булчинските рокли са изминали много дълъг път от официални фусти и корсети до цветни и модерни сватбени рокли. Освен че са символ на щастието и любовта, сватбените рокли могат да ни разкажат много за социалните и културни норми на определена епоха. Противно на общоприетото схващане, бялата сватбена рокля не винаги е била тренд.

В Древен Рим – жълт воал

Тогава сватбите се смятали за важно социално събитие и булките носели дълги драпирани воали в наситено жълт или оранжев цвят. Тези топли цветове символизирали „цвета на пламъка“, които булките биха донесли в домовете на своите съпрузи. Подобни са били тенденциите и в древна Гърция. Булките носели широки дълги рокли и воали в цветовете на огъня, за да изплашат злите духове. Тогава бракът бил по-скоро правна сделка, отколкото романтичен повод. Подобна практика продължава и през Средновековието, въпреки че цветът на булчинското облекло се променя.

Средновековие - синьото става новото жълто

През средновековието синьото често се свързва с чистота и царственост, така че не е изненада, че този цвят става основният избор за средновековните булчински рокли. Жълти, червени, зелени и други рокли с нюанси на скъпоценни камъни също били популярни, особено сред жените с по-висок социален статус. Дължината до пода, широките деколтета и вталените корсажи са най-отличителните черти на силуетите на Средновековието.

През 1700-те и 1800-те – екстравагантни модели

Въпреки че луксозните сватбени церемонии все още са били необичайни през тези години, булчинските рокли стават все по-пищни и сложни. По това време Франция диктува модните тенденции, като Мария Антоанета е водеща. Докато обикновените жени все още имат тайни и скромни церемонии, кралските особи съвсем „не си поплюват”.

Викторианска епоха – булчинските рокли стават тренд

В деня на сватбата си кралица Виктория казва, че ще даде обета си на принц Албърт като негова съпруга, а не като кралица. И така, вместо традиционната коронационна роба, тя избира бяла сатенена рокля, украсена с дантела. Това вдъхновява други бъдещи булки да изразят своите чувства и лични предпочитания.

20 век - Повратна точка в историята на модата

За да се балансира един доста опростен силует, на мода са изключително дългите воали. До средата на 20-ти век белият цвят на роклята скоро става норма. През 30-те години модата черпи вдъхновение от филмите. Това десетилетие донесе и първите булчински списания на по-широка аудитория.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама