“Хероиновият шик” на 90-те се завръща. Защо е опасен? (СНИМКИ)


“Хероиновият шик” на 90-те се завръща. Защо е опасен? (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

През последните години станахме свидетели на много движения, като най-много се задържа позитивното отношение към тялото (бел.ред. body positivity). По същество ние сме привърженици на идеята за неутралност на тялото - отхвърляне на идеята да обичаме или мразим телата си и вместо това просто да приемем факта, че те са там. Вместо да празнуваме начина, по който изглеждаме, защо не се съсредоточим върху това, което тялото ни може да направи? Позитивността към тялото е добра на теория, но на практика може да създаде начин на мислене, който е токсичен и залита в крайности: Ако не обичам тялото си, трябва да го мразя.

Тенденции на 2023: Перлите на баба (СНИМКИ)

Напоследък забелязахме тревожна тенденция, насочена към преследването и прославянето на анорексичната слабост. В какво се състои трендът “хероинов шик”?

За първи път този термин е използван за Джия Каранджи, която е един от първите истински супермодели, но впоследствие се оказва, че сякаш е създаден, за да опише Кейт Мос. Тогава на мода са свръхслабите манекенки с леко болнав вид, напомнящ за някой, който сериозно злоупотребява с дрогата. Много от тях действително взимат наркотици, осланяйки се на известен по онова време мит, че тези вещества потискат апетита.

Към днешна дата говорим за безконтролна употреба на Ozempic - инжекционно лекарство, предназначено за пациенти с диабет тип 2, като средство за бърза загуба на тегло, както и отстраняване на мазнини от бузите - популярната бюти процедура, за която сме ви разказвали ТУК.

Не бяхме ли стигнали еволюционно ниво, където стремежът към слабост не беше толкова приоритетен? Оказва се, че този тренд никога не се е оттеглял, просто е бил ребрандиран като „уелнес“. С възхода на Ozempic и отстраняването на мазнини от бузите, ние просто виждаме повече прозрачност относно решенията, които водят към “хероиновия шик”. Вече не се лъжем, че ядем кейл, защото е вкусен.

Изтощително е да гледаме популярността на тези тенденции. Имаше нещо оптимистично в това най-накрая да отхвърлим диетичната култура, тъй като поколение Z донесе движението за неутралност на тялото. Ако има нарастване на тенденциите за загуба на тегло, тогава ще има увеличение на хранителните разстройства, които през 90-те донесоха втората най-висока смъртност сред всички психични заболявания.

Тук е важно да се отбележи, че няма нищо лошо в приемането на Ozempic като средство за отслабване (има много хора, които казват, че лекарството им е променило живота) или премахването на букалната мазнина, стига да имате реалната нужда. Интересно е обаче да се разгледат културният подтекст и последиците от едновременното нарастване на популярността на тези процедури, лекарства и тенденции.

Какво правите, ако, да речем, вашето 14-годишно дете плаче, защото дънките със скандално ниска талия, които е видяло върху любимата си инфлуенсърка, не стоят добре на тялото му? Или ако вашето 10-годишно дете яде подозрително по-малко?

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама