Как да изберем ортопедични дамски сандали


Как да изберем ортопедични дамски сандали
Снимка: iStock

Лятото е в разгара си и е време за дълги и приятни разходки на открито. За да сте възможно най-подготвени за дългите ваканции и да не ги превръщате в мъчение за стъпалата си, препоръчваме да имате поне един чифт ортопедични дамски сандали. Ето как:

Какво представляват ортопедичните дамски сандали

Разликата между обикновените и ортопедичните дамски сандали е в подметката и стелката. Ортопедичните модели осигуряват стабилна опора за свода на стъпалото и това създава съвсем различно усещане при ходене.

Сводът на стъпалото играе важна роля при ходенето – той поема тежестта на тялото и омекотява силата на ударите, когато стъпвате на земята. Колкото повече комфорт му осигурите, толкова по-добре ще се чувствате след дълга разходка.

Защо да носите ортопедични сандали

Ортопедичната стелка е извита по специален начин, за да осигурява правилна опора на ходилото. Тя се грижи тежестта на тялото да е разпределена равномерно върху цялата повърхност на стъпалото. Това предпазва сухожилията от претоварване и предотвратява изкривяването на стъпалото навътре или навън при ходене – позиции, които водят до болка по време на движение.

Нещо повече – ако ежедневно прекарвате дълги часове на крак, липсата на подходяща опора за стъпалата може да предизвика заболявания, като възпаления на тъканите на стъпалото, плантарен фасциит, тендинит, артрит, ахилесова болка. Тъй като неправилното положение на стъпалото води до изкривяване на цялата стойка и промяна в начина на движение, липсата на поддържаща стелка може да доведе и до патологии в мускулите на крака, колената и тазобедрените стави.

Едно е ясно: ако имате каквито и да е проблеми с краката си, Вашите летни дамски сандали задължително трябва да са с ортопедична стелка.

Как да изберете ортопедични дамски сандали

Основното правило при избора на ортопедични дамски сандали е стелката да ляга наистина добре по стъпалото Ви. За тази цел трябва да огледате и добре да прецените няколко неща:

Първо, всеки човек има различно висок свод и е важно да изберете модел сандали, който приляга добре на Вашия. Високата извивка на стъпалото обикновено се нуждае от стелка, която имитира свод, а по-ниската – от лека поддръжка в областта на свода. Целта е да усещате как цялото Ви стъпало има допирни точки със стелката на обувката.

На второ място, ортопедичните дамски сандали трябва да са точно Вашия размер. Това обаче не изглежда точно както при обикновените обувки. Ортопедичните стелки обикновено имат по-висока рамка около цялото стъпало и кракът Ви трябва да влезе в нея удобно като в легло. Ако пръстите Ви се подават навън, това може да доведе не само до по-лесно нараняване, но и до изкълчване на глезен или спъване и падане.

Що се отнася до начина, по който сандалите се прикрепват към краката Ви, той не е особено важен. Няма значение дали ще са връзки, ластици или каишки, важно е само да можете да закрепите обувките плътно към краката си, за да няма триене при ходене. Така ще предотвратите появата на мазоли.

Ортопедите препоръчват ортопедичните дамски сандали да са с лека до умерена височина на петата. Изберете платформа вместо тънък ток, за максимално удобство при ходене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама