Как правилно да почистваме кожени обувки и чанти


Как правилно да почистваме кожени обувки и чанти
Снимка: iStock

Нашите кожени обувки и чанти имат нужда да бъдат почиствани редовно, за да издържат по-дълго, но и да изглеждат добре. Проблемът при тях е, че не можете да ги пуснете в пералнята и така да ги почистите. Поради тази причина е добре да прибегнете до други методи, които обаче няма да навредят на кожата, а ще ви помогнат да я поддържате лъскава и хубава.

Ако туко-що се прибирате отвън и сте видели, че обувките са ви мръсни, то можете да вземете чиста гъбичка и течен сапун. С тях лесно и бързо ще премахнете замърсяванията. При застояли петна нещата не са толкова лесни, но и за там има решение. Поръсете със сода за хляб, изчакайте едно денонощие, а след това почистете, както обикновено.

Грижата за обувките изисква ежедневно да премахвате праха и замърсяванията. Това може да стане с четка, която е с мек косъм. Не използвайте такава с твърд, тъй като ще ги надраскате. След това можете да излъскате, като използвате лак с восък или такъв със силикон. Восъкът ще придаде блясък и ще предпази обувките от влагате. Същото ще направи и силикона, но той е по-краткотраен. Хубаво е да не слагате твърде много, а пък при загуба на блясък, можете да използвате рициново масло.

КАК ДА НАПРАВИТЕ НОВИТЕ ОБУВКИ УДОБНИ

Обувките и чантите от естествена кожа могат да се поддържат и с крем. Такъв продават в специализираните магазини, но можете и сами да си направите. За целта ви трябват ябълков оцет и мас в съотношение 1:2. Нанесете, оставете да престои за една вечер и след това избършете с чиста кърпа.

Велурените обувки трябва да се почистват с мека четка от прах поне веднъж месечно. Ако пък има упорити петна, то можете да използвате влажна кърпа. Не рискувайте с препарати, които не са специално за велур, защото така ще навредите на самите обувки.

Различни изделия имат восъчно покритие. Най-често това са тези с крокодилски принт. При тях е важно да не използвате препарати на спиртна основа. Най-добре е да използвате избрания материал на място, което не е забележимо. Така, дори да се повреди материала, няма да си личи. На пазара има прекалено много продукти и е добре да се консултирате с продавача. Ако пък имате такъв, който използвате от години, то не го сменяйте с друг.

В никакъв случай не сушете кожените изделия на пряка слънчева светлина. За да ги предпазите от неприятни миризми във времето, в което не ги използвате, то сложете в тях намачкан вестник. Той ще абсорбира излишната влажност, но ще и запази кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама