Кръгова мода: Какво представлява и как да я включим в ежедневието си


Кръгова мода: Какво представлява и как да я включим в ежедневието си
Снимка: iStock

Справянето с вашия въглероден отпечатък изглежда като огромна и трудна задача – пазаруване на сезонни плодове и зеленчуци, използване на градски транспорт или ходене пеша, отказ от пластмасови изделия и какво ли още не. Но има един сравнително лесен и доста печеливш начин за драстично намаляване на въглеродния отпечатък: Кръгова мода.

6 ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ КОТЮР МОМЕНТИ В ИСТОРИЯТА НА МОДАТА

Какво е кръгова мода?

В момента повечето модни продукти се произвеждат от нов текстил, продават се, носят се, изхвърлят се и в крайна сметка се изпращат на депото, където се изгарят. Кръговата мода има за цел да наруши тази линейна траектория, като запази облеклото и материалите в употреба чрез рециклиране, повторно носене, избягвайки, където е възможно, създаването на напълно „нови“ продукти и намаляване на количеството вредни отпадъци.

„Кръговата мода означава проектиране на отпадъци“ казва Шарлот Търнър, ръководител на отдел „Устойчива мода и текстил“ в Eco-Age. „Проектиране на продукти, които могат естествено да се разпадат, без да причиняват вреда, или които могат да бъдат разглобени и пресъздадени, рециклирани без загуба на качество, така че да работим само с това, което вече имаме.“

Откъде идва фразата „Кръгова мода“?

Брисмар, собственик на консултантската фирма Green Strategy, въведе термина „Кръгла мода“ през юни 2014 г. Тук влизат дрехи, обувки или аксесоари, които са проектирани, доставени, произведени и предоставени с намерението да бъдат използвани отговорно и ефективно в обществото за възможно най-дълго време.

Как можете да се включите?

През 2022 година вече трябва да обмисляте как да намалите броя на артикулите, които купувате. Нямате нужда от ново облекло за всяка петък вечер.

Настоящият темп на растеж на модата е огромен, като миналата година в световен мащаб са продадени 114 милиарда облекла. Купуването на по-малко и повторното носене на любими артикули ще помогне за забавяне на темпа на бързата мода, намаляване на свръхпроизводството и всички произтичащи от това проблеми.

Препродаването, използването на контейнери за рециклиране или дарение на дрехите също е добър начин да „завъртите” модата. Знаете ли, че ако купувате поне половината от облеклото си „втора употреба” може да намали въглеродния отпечатък с 30 процента?

Наемането и отдаването на дрехи под наем също е страхотен пример за „кръгова мода”. Ако имате разкошна роля, висяща в гардероба си, можете да я дадете под наем на друга дама, на която ѝ предстои повод.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама