Мохамед Бенчелал - дизайнерът, който разтърси света с обем и рециклирани материи


Мохамед Бенчелал - дизайнерът, който разтърси света с обем и рециклирани материи
Снимка: Instagram

Червеният цвят, независимо дали е мак, бордо, малина или друг нюанс, има множество значения. Той се е считал за церемониален цвят за древните египтяни и маите, в съвременна Европа означава страст и смелост, докато в Китай е символ на късмет и щастие. За мароканския дизайнер Мохамед Бенчелал червеното винаги ще означава елегантност, красота и вечност.

„Винаги съм бил очарован от разнообразието и дълбочината на нюанса - с един нюанс могат да се постигнат различни ефекти в зависимост от избора на тъкан.“ казва той. Всъщност Бенчелал се идентифицира толкова много с червения цвят, че той остава основният нюанс на неговата базирана в Амстердам модна марка, основана през 2015 година.

Лейбълът достигна нови висоти през 2020, като Бенчелал спечели модната награда на Vogue, подкрепена от NEOM. Състезанието подчерта, че устойчивостта трябва да бъде вградена в характера и моделите на 10-те финалисти. Победителят Бенчелал демонстрира как една модна марка може да се развива с тъкани, които са рециклирани. Още от създаването на бранда си, холандският дизайнер се е заел със смелата задача да шие рокли от евтини рециклирани материали, така че да изглеждат скъпи. И успява! Мохамед Бенчелал не се страхува и от обемите, защото основният артикул в гардероба на мароканката е обемен кафтан.

„Чувствам се горд, че съм мароканец, защото изпитвам голямо уважение към мястото, откъдето идвам, но наистина гледам с нетърпение към бъдещето. Тази награда е трамплин към това. Още от самото начало реших да работя с рециклирани материали и такива от местни производители, обагрени и обработени на ръка. Когато работя по устойчив начин, процесът ми на проектиране се ръководи от изненада и приключение. Вместо да се фокусирам върху проблемите на индустрията, искам да вдъхновявам и създавам, показвайки, че красотата може да бъде реализирана чрез повторно използване на материали.“

Марката се носи от доста известни личности, включително Хелена Кристенсен и Камила Кабейо – жени, които се грижат за планетата и търсят изискани, класически модели с прецизни детайли.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама