Плетената чанта и голямото ѝ завръщане през 2022


Плетената чанта и голямото ѝ завръщане през 2022
Снимка: iStock

Когато мислите за „френски стил“, какво си представяте? Вероятно жена, която носи чифт класически сини дънки, бяла тениска, фишу и плетена чанта. Стилът, популяризиран някога от Джейн Бъркин през 60-те и 70-те години на миналия век, се възражда през този сезон, при това с пълна сила.

Тези чанти са еволюирали от ваканционни покупки до инвестиции във висша мода, със съответни ценови разлики: структурираните плетени чанти на Mark Cross, например, имат позлатен месингов обков и струват около 1700 долара, докато плажната чанта на Gucci на райета струва 875 долара. Апетитът за тях определено достигна своя апогей през 2022 - според световната модна търсачка Lyst търсенията, включващи термините „слама“ и „плетена“ са се увеличили с 56% на годишна база, тъй като всички са погълнати от тенденцията.

Изкуството да се тъкат чанти от естествени материали – изсушена трева или бамбук, например – датира от хилядолетия, като различни техники могат да бъдат проследени до древен Египет. През 50-те години на миналия век обаче сламената чантичка започва да се разглежда като стилен артикул, свързан с луксозни пътувания. В Лондон „The Eaton Bag Company” доставя желани чанти от рафия и тъкани куфари, докато отвъд Атлантическия океан моделите, изтъкани в Нантъкет, се превръщат в символ на статус за богатите американци. Одри Хепбърн, която е живяла в Холандия и Белгия като дете, често можела да бъде видяна с кошница.

Наричани още „тъкани чанти“, моделите в стил кошница могат да се превърнат не само в най-добрата плажна чанта, а и в най-доброто ежедневно допълнение за градски условия. Плетените чанти са малко по-деликатни по природа, но модерните итерации идват с издръжливи детайли като кожени покрития или платнени вложки. Плюс това, те отдавна не се предлагат само в няколко нюанса на кафяво или бежово. Вече можете да експериментирате с цветове като черно и бяло, а някои дори идват със страхотни блестящи декорации, цветни талисмани и бродерии.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама