Плетената чанта и голямото ѝ завръщане през 2022


Плетената чанта и голямото ѝ завръщане през 2022
Снимка: iStock

Когато мислите за „френски стил“, какво си представяте? Вероятно жена, която носи чифт класически сини дънки, бяла тениска, фишу и плетена чанта. Стилът, популяризиран някога от Джейн Бъркин през 60-те и 70-те години на миналия век, се възражда през този сезон, при това с пълна сила.

Тези чанти са еволюирали от ваканционни покупки до инвестиции във висша мода, със съответни ценови разлики: структурираните плетени чанти на Mark Cross, например, имат позлатен месингов обков и струват около 1700 долара, докато плажната чанта на Gucci на райета струва 875 долара. Апетитът за тях определено достигна своя апогей през 2022 - според световната модна търсачка Lyst търсенията, включващи термините „слама“ и „плетена“ са се увеличили с 56% на годишна база, тъй като всички са погълнати от тенденцията.

Изкуството да се тъкат чанти от естествени материали – изсушена трева или бамбук, например – датира от хилядолетия, като различни техники могат да бъдат проследени до древен Египет. През 50-те години на миналия век обаче сламената чантичка започва да се разглежда като стилен артикул, свързан с луксозни пътувания. В Лондон „The Eaton Bag Company” доставя желани чанти от рафия и тъкани куфари, докато отвъд Атлантическия океан моделите, изтъкани в Нантъкет, се превръщат в символ на статус за богатите американци. Одри Хепбърн, която е живяла в Холандия и Белгия като дете, често можела да бъде видяна с кошница.

Наричани още „тъкани чанти“, моделите в стил кошница могат да се превърнат не само в най-добрата плажна чанта, а и в най-доброто ежедневно допълнение за градски условия. Плетените чанти са малко по-деликатни по природа, но модерните итерации идват с издръжливи детайли като кожени покрития или платнени вложки. Плюс това, те отдавна не се предлагат само в няколко нюанса на кафяво или бежово. Вече можете да експериментирате с цветове като черно и бяло, а някои дори идват със страхотни блестящи декорации, цветни талисмани и бродерии.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама