Отиде си най-дългогодишният дизайнер на Dior (СНИМКА)


Отиде си най-дългогодишният дизайнер на Dior (СНИМКА)
Снимка: Getty Images

Отиде си дизайнерът Марк Боан, който бе творчески директор на модна къща Dior от 1961 г. до 1989 г. Най-дългогодишният дизайнер на модната къща е починал на 97 години.

"В продължение на почти тридесет години той пазеше с безкрайно уважение творческото наследство, завещано от Кристиан Диор, което той умееше да интерпретира и във висшата мода, и в конфекцията", каза в изявление до АФП директорът на концерна Бернар Арно.

Вижте още: Най-добрите тоалети на Филмовия фестивал във Венеция

Личността на Боан, малко известна на широката публика, бе засенчена от темпераментните му наследници в модната къща Франфранко Фере и Джон Галиано.

Боан позволи на лейбъла да привлече нови клиенти, като пусна дамската конфекция "Miss Dior", детската "Baby Dior" и мъжката конфекция "Dior Monsieur".

Роден в Париж на 22 август 1926 г., Марк Боан е запален по рисуването и модата от ранна възраст, насърчаван от майка си. Присъединява се към "Диор" през 1957 г., като отговаря за създаването на колекции в Лондон. Първата му колекция е "Slim Look" за пролет-лято 1961 г.

Близък е с писателката Франсоаз Саган и художничката Ники дьо Сен Фал. Сред клиентките му са херцогинята на Уиндзор и императрица Фара от Иран, които той облича за интронизацията на шаха през 1967 г.

Неговият стил се харесва и на бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди, която моли официалния си дизайнер Олег Касини да създаде копия на негови модели за "Диор". Създава и много сценични костюми за театъра и операта, работи активно с Лукино Висконти.

Когато напуска френската модна къща през 1989 г., Боан става артистичен директор на лондонската къща "Норман Хартнел" до 1992 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама