Роберто Кавали: Гений на максимализма, баща на леопардовия принт (СНИМКИ)


Роберто Кавали: Гений на максимализма, баща на леопардовия принт (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Макар Роберто Кавали да си отиде от този свят завинаги, неговото наследство ще живее вечно, а постиженията му в модата няма да бъде забравено и след десетилетия. Макар да е познат като „крал на максимализма“, творчеството му надхвърля леопардовите принтове, пачуърка и прилепналите по тялото модели. Всъщност той е един от големите новатори в областта на тъканите, който „по съвместителство“ умее да създава и дрехи.

Как започва творческия си път?

Дядото на дизайнера е бил утвърден художник, излагал картините си в галерията „Уфици“ във Флоренция, а баща му е убит от нацистите, когато Кавали е едва четиригодишен. Семейството разчита за издържката си на майката, която е шивачка. „Мечтата ми беше да стана художник“, казва Кавали в интервю пред „Вог“ през 2008 г. „Може би, защото фамилията ми казваше, че това е мечтата ми“.

Вижте още: 3 любопитни факта за модната марка Fendi

Роберто Кавали учи живопис във Флоренция, но твърде рано сменя специалността си и се насочва към текстила. Материите, които предлага още като младеж, са толкова впечатляващи, че името му става известно сред местната индустрия, преди да завърши университета.

Самият Джорджо Армани написа в социалните мрежи преди дни:

"Едва ли има друг, който да е толкова далеч от моите виждания, но винаги съм признавал неговия артистичен гений. Виталният стил и смелостта на Кавали ще липсват на модата, която все повече е прицелена в продажбите."

Постиженията на Кавали

Роберто Кавали има цели 2 открития, които белязват и предначертават цялата му кариера. Той е на 30 години, когато патентова нов начин за обработка на животинска кожа и демонстрира техниката си с ушиването на розова кожена рокля. Благодарение на Кавали кожата навлиза в масовия гардероб. Дори тези, които отхвърлят естетическите му идеи като ексцесии на ръба на кича, днес утвърждават креативността му с всяка покупка на кожено яке.

Вижте още: 4 принта, които са абсолютен хит тази пролет (СНИМКИ)

Четвърт век след големия си удар, когато е в средата на 50-те си години, Роберто Кавали започва другия си експеримент - с денима. Стреля с пясък по материята, добавя блясък и щампи, прави плата еластичен с добавянето на ликра. Твърди се, че за целите на колекцията си дизайнерът е купил на безценица цял контейнер затворнически джинси, предназначени за изхвърляне.

Патентът, свързан с кожата, помага на Кавали да започне собствен бизнес. Работата му с денима предизвиква фурор в цял свят, изстрелва марката му на върха и позволява да бъде регистрирана линията Just Cavalli.

Десетки години в италианската модна индустрия властва минимализмът. Кавали трябва да чака близо четвърт век, за да стигне до върха. Междувременно работи във все същата максималистична посока и не се отказва от веруюто си: „Щом е мода, значи трябва да бъде лудост – иначе не е мода“. Днес, в ерата на окрупняването под шапката на големите групи за луксозни стоки, подобно отстояване на естетически позиции изглежда почти невероятно.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама