Тенденциите на 2024: Вълна от алпака вместо кашмир


Тенденциите на 2024: Вълна от алпака вместо кашмир
Снимка: iStock

Напоследък виждаме все по-голям брой супер меки и стилни пуловери, направени от вълна на алпака. Влакното, което идва от този чаровен братовчед на ламата и камилата, определено има доста предимства, което го прави толкова обичан от дизайнерите.

Предимно произхождаща от малки пастири в Перу, където животните с малки глави и рунтави тела са отглеждани от стотици години, вълната от алпака наистина бавно, но сигурно измества традиционната вълна и кашмира. Но защо?

Вижте още: Как да изберете пуловер според формата на тялото си

Според научно изследване от 2006 алпаката е по-добра от вълната, защото:

- по-малко устойчиви на компресия влакна (съответно са по-меки)
- по-силни нишки
- полукухи влакна, които подобряват изолацията по лек начин

От екологична гледна точка, според Асоциацията на Съвета на модните дизайнери копитата на козите и овцете причиняват деградация на земята, когато тези животни са на паша, докато подплатените крака на алпака нежно се движат по пасищата, без да вредят на почвата. Широката гама от естествено срещащи се цветове алпака (от бяло и кафяво до сиво и черно) означава, че дизайнерите могат да правят по-разнообразни дрехи без боядисване.

Освен това, алпака се нуждае от по-малко храна и вода от козите и овцете. А най-хубавото е, че космите от алпака сърбят по-малко от вълната, защото не съдържат ланолин - влакнестото покритие във вълната, което е дразнещо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама