Тих бунт: Защо звездите се събуват боси на Фестивала в Кан


Тих бунт: Защо звездите се събуват боси на Фестивала в Кан
Снимка: Getty Images

През 2015 група жени са били „любезно“ изгонени от прожекцията на „Карол“ в Кан, защото били с равни обувки - инцидент, който насочва светлината на прожекторите върху остарелия дрескод на Фестивала. Директорът на фестивала Тиери Фрему се защити, казвайки че високите токчета не са задължителни на червения килим, но било широко разпространено негласно (и сексистко) правило.

Dior Cruise 2024 в памет на Фрида Кало (СНИМКИ и ВИДЕО)

През 2016 Джулия Робъртс пристигна на премиерата на „Кроазет“ боса, докато актрисата от „Разговори с приятели“ Саша Лейн последва примера ѝ по време на фото интервю същата година. Лей споделя в друго интервю няколко години по-късно:

„Килимът беше за нашия филм и бях облечена в много елегантна рокля. Да, но има много стълби, а аз се разхождам с токчета цял ден... така че ще ходя боса. Защо някой е против това? Все още съм тук и съм добре облечена."

През 2018 Кристен Стюарт пристигна на червения килим в ужасно високи обувки на Christian Louboutin, само за да ги събуе и да се изправи пред фотографите боса. Преди това тя беше казала пред Hollywood Reporter:

„Хората се разстройват много, ако не носите токчета или каквото и да е… Чувствам, че вече не можете да искате това от хората – това е даденост и избор. Ако не искаш от момчетата да носят токчета и рокля, нямаш право да го искаш от мен."

Тази година жените продължават да се наслаждават на „забраната“ за равни обувки. Кейт Бланшет заложи на кадифен гащеризон на Giorgio Armani и розово палто, стоейки боса на сцената, докато връчваше награда на иранско-френската звезда Захра Амир Ебрахими. „Ще сваля токчетата си в чест на жените в Иран. Това е, за да дадем урок на всички хора, които пречат на правата на жените.“

Междувременно Дженифър Лоурънс, която изглеждаше като истинска холивудската принцеса на премиерата на „Bread and Roses“, повдигна червената си рокля на Dior, за да разкрие чифт джапанки отдолу.

Правилото за високи токчета за жени може да не фигурира в официалния наръчник на Кан – и организаторите може да са се дистанцирали от изискването – но жените, които избират да ходят по червения килим с пантофки, джапанки или боси, все още служат като приятно бунтовнически намек.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама