Тренчът на Burberry: Неподвластен на тенденции над 100 години (СНИМКИ)


Тренчът на Burberry: Неподвластен на тенденции над 100 години (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

На всеки около 100 години някой създава много специална дреха, която е колкото красива, толкова и практична. В началото на 1900 това е тренчкотът на Burberry – постижение на дизайна, което е търсено и желано и сега, и преди повече от един век.

Когато новият креативен директор на модната къща, британският дизайнер Даниел Лий, представи дебютната си колекция за Burberry по време на Седмицата на модата в Лондон през февруари 2023, той избра да открие шоуто с тренчкот – знак за това колко важен елемент е той за марката. Неговата версия, по-тъмна и груба интерпретация на класическия стил, беше овърсайз и допълнена с ревери от изкуствена кожа.

Вижте още: So Kate на Christian Louboutin: Иконичните обувки, вдъхновени от Кейт Мос (СНИМКА)

Но въпреки че тренчкотът може да изглежда така в най-модерната си итерация, през 1879 ситуацията била съвсем различна.

Как започва всичко?

Когато търговецът на дрехи за джентълмени (и основател на едноименната марка) Томас Бърбъри за първи път изобретил шлифера, не всички били във възторг. Дотогава водоустойчивите дрехи се изработвали от гумиран памук – тежка материя, която причинявала обилно изпотяване на всички. Отделно от това, изделията не били никак шик. За разлика от от вулканизирания каучук, влакната на шлифера от габардин били индивидуално водоустойчиви преди тъкане, което направило модела лек, удобен и значително по-проветлив.

Революционният нов материал се оказал хит сред авантюристите. На Томас Бърбъри били поверени няколко важни задачи и високопоставени експедиции. Норвежкият изследовател, зоолог и носител на Нобелова награда за мир д-р Фритьоф Нансен бил първият, който облякъл габардин на полюсите през 1893 година. Той обаче далеч не бил последният – сър Ърнест Шакълтън увил себе си, екипа си, палатките им (и дори двигателя на техните моторна кола) в габардин на три отделни антарктически преходи.

Вижте още: Fendi Baguette: Една от най-емблематичните чанти в света (СНИМКИ)

Това било истинска PR мечта и популярността на материята допринесла за това британската армия да поиска от Burberry да създаде палто, подходящо за бойното поле. Томас Бърбъри взел съществуващото палто Tielocken (дизайнът на Burberry с едно копче и колан, който бил популярен сред офицерите през Бурската война) и го актуализирал с D-пръстени за носене на колби, карти и гранати, капаци за допълнителна защита на гърдите. Така се родил тренчкотът.

Трябва да се отбележи, че само на онези с офицерски ранг е било разрешено да носят такъв артикул, което го е превърнало в символ на статус. Заможните цивилни мъже и жени последвали примера, носейки тренчкотове на Burberry като демонстрация на национална гордост и социално положение. През 1934 година тренчкотът е толкова популярен, че Burberry дори предлага доставка на същия ден в Лондон.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама