Украински дизайнери разчувстваха гостите на Седмица на модата в Лондон


Украински дизайнери разчувстваха гостите на Седмица на модата в Лондон
Снимка: Getty Images

Седмицата на модата в Лондон завърши, като Burberry "дръпнаха завесите" на тазгодишното модно събитие. Освен познатите ни модни брандове, впечатление направиха и колекциите на марките "KSENIASCHNAIDER", Paskal и Frolov са замислени в Украйна, независимо от ракетните нападения и сирените за въздушни атаки.

Моделите им са направени от вратовръзки, каквито мъжете вече не носят, и десени, символизиращи крехкостта на живота. Година след руското нахлуване украинските дизайнери използваха подиума на Седмицата на модата в Лондон, за да изразят подкрепа за родината си.

"Смятам за важно да не спираме", обясни Ксения Шнайдер, която създава със съпруга си бранда. Дизайнерката пътува между Украйна и Великобритания, където учи дъщеря ѝ.

В началото на руската офанзива тя напуска Киев и се страхува, че "никога повече няма да може да твори". Но след като преминава през Унгария, Германия и стига до Великобритания, тя решава, че трябва да продължи с модата, заради себе си и за доброто на екипа си.

"Не можем да спрем, макар действителността да е ужасна. Трябва да продължим да правим това, в което сме най-добри, винаги да създаваме, да се опитаме да внасяме красота в този трагичен свят", каза тя пред АФП след дефилето. Дизайнерката добавя, че в колекцията й има много нови концепции. "Вече не става дума само за това да съм дизайнер, трябва да опазя културата и традициите си".

Колекцията есен-зима 2023 на "KSENIASCHNAIDER" представя джинси, които са запазена марка на лейбъла, както и блейзъри и поли от непродадени вратовръзки. "Украинските мъже вече нямат нужди от вратовръзки, защото са на фронта", обясни тя.

Според Юлия Паскал от едноименния бранд, украинските дизайнери, които се представиха на Седмицата на модата в Лондон, си задават един и същ въпрос - дали да продължат с модата, докато се вихри война.

Тя вярва, че е взела правилното решение и е "изключително благодарна" на Седмицата на модата в Лондон, представила украински колекции.

Паскал показа модели с мотиви във формата на пеперуди, вдъхновени от "крехкостта на живота и смъртта". Сега тя живее в Германия, но редовно се връща в Украйна.

Дизайнерът Иван Фролов, чийто бранд черпи вдъхновение от драг и трансджендър културата, показа колекция от ръчно плетени пуловери с житни класове - символ на Украйна, както и рокли, декорирани с кристали "Сваровски".

В съобщение до медиите на Украинската седмица на модата, преместила се в Лондон, се посочва, че "създаването на модни колекции е нашата форма на съпротива на войната". "Това дефиле на Седмицата на модата в Лондон отразява смелостта на всички украинци", се посочва в съобщението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама