Занаятчии правят иновации върху бижутата на Tiffany&Co.


Занаятчии правят иновации върху бижутата на Tiffany&Co.
Снимка: iStock

В ателието за иновации на бижутерска къща „Tiffany&Co.“ в Ню Йорк, опитни занаятчии ръчно изработват върху своите дървени работни маси прототипите на пръстени, висулки или гривни, проектирани от техници и инженери на няколко метра от тях, пише АФП.

„Опитваме се да намерим способ как да вдъхнем живот“ на бижутата, измислени от дизайнерите, като същевременно вземаме предвид ограниченията на производителите и желанията на ръководителите, разказва Дана Набережни, управител на ателието, открито през 2018 г., за да възстанови импулса на креативността на уважаваната марка и да ускори пускането на нови продукти.

Като масивното колие, изработено наскоро за поп звездата Бионсе.

Ателието ще отвори врати за широката публика за първи път от 14 до 16 октомври, като част от Специалните дни, организирани от LVMH. Световният лидер в сферата на луксозни стоки планира да отвори за посещение общо 93 свои обекта, които обикновено са недостъпни за любители.

„Tiffany&Co.“, основана през 1837 г. и увековечен във филма "Закуска в Тифани“ с Одри Хепбърн, премина в лоното на групата на Бернар Арно в началото на 2021 г. срещу 15,8 млрд. долара.

В своето ателие за дизайн и иновации, разположено на няколко пресечки от централата й на легендарното 5-то авеню, групата разчита на съвместното съжителство на специалисти по компютърно проектиране, инженери, експерти по качеството и занаятчии-бижутери за проектиране на оригинални колекции с безупречно качество, обяснява Дана Набережни.

Някои технически специалисти идват от сектора на аеронавтиката или електрониката заради познанията си за свойствата на металите. Членове на екипа са работили и в други луксозни сектори.

Наред с редици от компютри, осветени от мощна бяла светлина, за да симулират дневна светлина, ателието включва машини за 3D печат, създаващи восъчни прототипи, за да пресъздадат как би изглеждало бижуто, когато се носи.

В друга стая, гривна се отваря и затваря хиляди пъти от шарнирните ръце на робот, за да се гарантира, че пантата ще издържи изпитанието на времето, докато машина непрекъснато разтяга верижка, за да провери дали няма да се скъса.

В задната част на работилницата, понякога вперени в микроскоп, занаятчиите-бижутери полират, пилят или режат бижута от сребро, злато или диаманти.

В един ъгъл на стаята им висят инструменти, които понякога са били съхранявани от няколко поколения. „Тези чукове са запазени за обработка на благородни метали“, предупреждава плакат.

„Ние наистина се опитваме да намерим баланс между хора, които имат дълга история в бижутерията, и хора, идващи от други сектори“, отбелязва Дана Набережни. „Това ни позволява да генерираме повече идеи.“

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама