Ето как да различим истинското от фалшивото злато


Ето как да различим истинското от фалшивото злато
Снимка: iStock/Guliver

Въпросът за теглото на златото е много важен. Истинското злато е плътно и тежко, независимо че е меко. Ако монета или по-голямо бижу изглеждат сравнително леки, то те най-вероятно са фалшиви.

Въпросът с мекостта също не е маловажен, защото истинското злато е меко и податливо на обработка. Колкото повече злато има в един предмет, толкова той е по-мек и пластичен. Това различава истинските златни монети от фалшивите.

Цветът също е от голямо значение. Ако например забележите черен или зелен цвят, тогава има голяма вероятност да сте попаднали на фалшификат. Разликите в цвета най-добре се виждат по ръбовете на бижуто или по краищата на монетата, както и по клипсите и закопчалките на колиетата.

Ето няколко съвета как може да се ориентирате дали вашето златно бижу е истинско:

1. Златото е тежко 

Ако ви се струва, че бижуто ви е прекалено леко - то най-вероятно е фалшиво. Златото е един от най-тежките метали - по-тежко е дори от оловото.

2. Проверете за печат 

Всички бижута задължително трябва да имат печат с обявения карат. Единствено много старите бижута може да нямат печат или да е бил износен.

3. Истинските бижута не се привличат от магнит 

Ако бижуто ви е истинско, то НИКОГА не би се привлякло от магнит. Ако случайно бижуто ви се привлича от магнит, то то е 100% фалшификат.

ПОВЕРИЯ, СВЪРЗАНИ С ПЕРЛИТЕ

4. Захапете го 

Може да ви звучи смешно, но златото е мек и много ковък метал. Много лесно се деформира при захапване. Може и да го надраскате с нещо остро. За съжаление, много малко бижута позволяват подобна проба.

5. Тест с азотна киселина 

Този метод се използва и от повечето бижутери и заложни къщи, защото е евтин, бърз и сравнително точен.

За всеки карат си има специален разтвор на азотна и солна киселина наречена "реактив". Бижуто се протърква в специална плочка лидийски камък (лидит) до получаването на лента широка не по-малко от 2-3 мм. Златната диря се намокря с реактива и ако има избледняване, промяна на цвета или друга реакция, то златото е фалшиво или е с по-малка проба от тази, за която е направен реактива.

За още по-сигруно, може да направите две златни дири - едната от тестваното бижу, а другата от бижу, за което сте сигурни за карата му - ще го наречем за по-кратко еталон. Ако реагират на реактива по един и същи начин, то всичко е наред. Ако тестваното бижу избеледнее повече от еталона, то каратът му е по-нисък от този на еталона. Ако еталонът реагира по-силно и избледнее повече - то тестваното бижу има по-висок карат от еталона.

За да тесвате дали бижуто не е позлатено, то направете по-дълбока драскотина на невидно място и капнете капка от разтвора - истинското злато не би трябвало да оцвети капката, но ако се появи оцветяване - зелено или бяло, то със сигурност бижуто е позлатено и не е от чисто злато.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама