7 трика, с които да различавате фалшивите от истински бижута


7 трика, с които да различавате фалшивите от истински бижута
Снимка: iStock/Guliver

Напоследък фалшивите бижута са във възход и буквално са „наводнили” пазара, като някои от тях изглеждат също толкова добре, колкото и истинските. Според проучване, около 63% от жените нямат проблеми да носят фалшиви диаманти, които имат не само имат убедителен външен вид, но и по-ниска цена. Ако обаче не си падате по реплики, ще имате нужда от няколко трика, за да забележите разликите.

1. Тест с огън

Има метод, използван за определяне дали диамантът е истински, или фалшив - използвайте запалка за около 30 до 40 секунди, преди да пуснете камъка в студена вода. Ако диамантът остане същият, той е истински, но ако се счупи, вероятно е фалшив.

2. Тест с въздух

Издишайте горещ въздух върху диаманта си по същия начин, по който замъглявате огледало в банята. На повърхността на диаманта ще се образува лека мъгла и ако мъглата изчезне веднага, вашият диамант е истински. Ако се задържи по-дълго – фалшив е.

ПРИЛОЖЕНИЯ НА СОДАТА, ЗА КОИТО МОЖЕ БИ НЕ ЗНАЕТЕ

3. Тест с UV светлина

UV светлините се използват за тестване както на диаманти, така и на опали. Когато поставяте истински камък под UV светлината, трябва да видите синьо сияние. Същото важи и за опала – той също има тенденция да свети красиво.

4. Драскане с метал

Нефритът е камък, който често се използва в китайската култура и е много привлекателен и красив. Но поради голямото търсене вече лесно можете да намерите много фалшиви версии. Едно нещо, което трябва да знаете е, че истинският камък е много твърд и не се драска лесно. Така че, вземете метален предмет и се опитайте да направите няколко драскотини по повърхността - ако видите следи, значи нефритът не е истински.

5. Тест в чаша вода

Истинското злато има висока плътност. Така че, ако искате да проверите, вземете чаша вода и поставете своето златно бижу. Ако е истинско, ще потъне на дъното, но ако плава, значи е фалшиво злато.

6. Печат 925, 900 или 800 на среброто

Когато имате сребърен предмет в ръцете си, трябва да потърсите маркировка или печат върху него. Международните продавачи на сребро винаги маркират с 925, 900 или 800. Тези числа показват нивото на чистота на среброто. Стерлинг среброто има чистота от 92,5% или по-висока.

7. Тест с мощен магнит

Златото и среброто не са магнитни, но другите метали са. За да видите дали вашите бижута са истински, проверете дали са привлечени от тежкия магнит. Ако има дърпане и напрежение, не са направени от чисто злато и сребро.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама