Защо светът е обсебен от „грозните” обувки?


Защо светът е обсебен от „грозните” обувки?
Снимка: Instagram

Няма начин да не сте забелязали нарастващата пандемия в света на модата, наречена „грозни обувки”. Много хора все още са със смесени чувства и дори се присмиват на някои от най-новите модели - Bottega Veneta's Puddle, сандалите Z-Coil на Christopher Kane, колаборацията между Crocs и Balenciaga и т.н. Това несъмнено ни кара да се чудим наистина ли всички харесват тези обувки и ако да – защо?

5 НАЧИНА ДА НОСИТЕ ТОП С ЕДНО РАМО ТОВА ЛЯТО

Д-р Каролин Мейр, когнитивен психолог, специализиран в модата, казва: „Грозната мода привлича вниманието, защото е различна. Склонни сме да игнорираме „нормални“ или средностатистически цветове и елементи в облеклото, тъй като знаем как да работим с тях, но обръщаме повече внимание на сложните или необичайни модели и кройки, включително грозни обувки. Привличайки вниманието на зрителя, грозната мода става очарователна. Може да се счита за естетически неприятна, но точно тази характеристика привлича другите… Носенето на нещо различно, което приковава вниманието, може да се тълкува като поемане на риск - вълнуващо, авантюристично и забавно.“

Итерациите на „грозните” обувки се появяват на приливи и отливи под светлините на прожекторите. Кристофър Кейн за пръв път представи Crocs в колекцията си през септември 2016 г., а само година по-късно бе и първото сътрудничество на Balenciaga x Crocs.

Една година и половина социално дистанциране и време, прекарано у дома, само допълнително повиши популярността на грозните, но удобни обувки. Според различни приложения за пазаруване има 872% увеличение на търсенията за „сабо“.

Дори когато светът започва да се отваря и малко по малко животът ни придобива някакво усещане за нормалност, грозните обувки не показват признаци на оттегляне от модната сцена.

Д-р Мейр добавя, че тази тенденция вече е известна като „есенциализъм“ или „нематериално свойство, което прави даден елемент уникален“. „Склонни сме да тълкуваме кръглите, извити форми като меки, топли и достъпни, а ъгловите и остри като твърди, студени и потенциално опасни."

Ако обаче ставаше въпрос само за комфорт, всички щяхме да си ходим със старите, изтъркани маратонки. Инстинктът към грозното „ни връща към диференциацията. Хората не искат просто да изглеждат добре, за тях е от решаващо значение да изглеждат по различен начин.“

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама