Топ коафьорът Мърфи споделя тенденциите при празничните прически


Топ коафьорът Мърфи споделя тенденциите при празничните прически
Снимка: iStock/Guliver

Вече тръпнем в очакване на Коледа и Нова година. И ако все още не сте решили как да стилизирате косата си, ние си поговорихме с коафьора Марин Хубенов, по известен като Мърфи, собственик на Салони за красота Murphy. Той ни разкри какви прически ще са актуални този празничен сезон, а и как трябва да се грижим за косата си през студените месеци.

Какви са актуалните прически за предстоящите празници?

Както през последните години тенденциите в грима са "грим без грим", така и при косата се търси тази визия на небрежност, все едно си направил прическата за 5 минути, а истината е, че точно тези визии отнемат повече време от един строг и официален кок. Този тип небрежно, но официално излъчване виждаме при косите на английското кралско семейство, Меган Маркъл и Кейт Мидълтън излъчват точно тази хармония, за която говорихме преди малко. На първо място косите им изглеждат здрави, дори и на небрежни вълни, направени със сешоар, при по-официални поводи ги виждаме с прибрани прически, които отново изглеждат леки и раздвижени, няма я тази силна фиксация и топиране, които все още са доста търсени в България. За коледно-новогодишните празници най-често предлагаме на нашите клиенти да добавят някакъв детайл в косата, ако тоалетът позволява, иначе им препоръчваме да залагат точно на тази le French визия, която споменах.

През зимата косата ни е подложена на студ и вятър, как да се грижим за нея?

Винаги казвам на клиентите си, че е много важно да се грижат добре за косата през цялата година, за да може лесно да издържа на екстремното време както през лятото, така и през зимата. Освен ежедневното третиране на косата като изправяне и сушене, външните влияния са вторият най-голям фактор, водещ до накъсване и увреждане на косъма, което в дългосрочен план води до нарушаване на косъма и неговото трайно увреждане. Трябва да почне да се гледа на продуктите за коса като на грижата за кожата, целта им не е само да почистят косата от замърсяванията, но и да допълнят нейните нужди. Например, ако косъмът е увреден, да се използват продукти, съдържащи съставки, които реконструират неговата структура и го заздравяват. Изключително важно е да се прави диагностика на косата и скалпа при избора на грижа за косата, затова в нашите салони това е задължителна стъпка, която следва всеки един фризьор. Използва се камера с 200-пъти увеличение, която показва проблемите на скалпа и косата. Диагностиката е безплатна и всеки може да си запише час. Когато косата е здрава, външните влияния не могат да я увредят толкова, че да не може да се възстанови, както когато е увредена.

Кои са продуктите, които задължително трябва да използваме вкъщи?

Задължително освен шампоан трябва да се използва и грижа. Много жени мислят, че това ще утежни косата и ще я накара да се омазнява по-бързо, но истината е, че най-често става въпрос за грешен избор на продукти, който идва отново от непознаване на проблемите на косата и нуждата от диагностика при специалист. Ролята на грижата след шампоана е да се погрижи за дължините на косата. Казано най-просто, шампоанът се избира според нуждите на скалпа, а грижа според нуждите на самата коса. Друга основна грешка е пропускането на термозащитните продукти, те трябва да се използват не само при употребата на преса и маша, но и при сушене на косата със сешоар, у дома много често този стъпка се пропуска и после нас ни питат: "А защо ми "цъфти“ косата?". Също много често се пропускат стилизиращите продукти и това прави разликата на косата в салона и у дома. Защото вкъщи никога не може да се постигне визията от салона.

Като коафьор с над 20-годишен опит, кои според теб са най-големите грешки, които жените допускаме с косата си?

Аз общо взето обобщих най-често срещаните грешки в грижата за косата, но има още нещо важно, над което трябва да се помисли. Българската жена е невероятно красива, но и липсва индивидуалност. Ежедневно имаме клиенти в салоните, които идват и казват искам да приличам на еди кой си, което е основна грешка. През изминалата година специализирах техниката за анализ, наречена 3D визажизъм. Чрез нея се прави анализ на лицето, кожата и формите на тялото и най-точно може да се определи кое отива на съответния човек, кое ще изглежда добре върху него. Чрез най-новия софтуер за анализ, които имаме в салони Murphy, дори може човек да се види с различен цвят коса. Това е изключително полезно, защото много клиенти искат определен цвят и не ни се вярват, когато им кажем, че всъщност няма да им отива, но благодарение на тази програма за анализ на цветовете, предварително може да се видиш с визията, която искаш.

Когато става въпрос за избор на прическа, кое е водещото – формата на лицето или?

За да бъде една визия завършена, трябва винаги да се гледа цялостното излъчване, така е и при избора на форма и цвят на косата. Те трябва да са съчетани с личността на човек, да се вписват в неговото излъчване, форма на лице, фигура, тен. При избора на прическа за официално събитие винаги се започва с обсъждане на повода, тоалета, грима, съобразява се излъчването на дамата и нейното присъствие. За да може накрая, когато се види в огледалото, всичко да е хармонично и да изглежда елегантно, а не пошло, както е доста срещано в България. Един сгрешен детайл от всичко изброено и се превръща в проблем. Например, ако жената е дребна на ръст, а тоалетът и косата не са съобразени с това, или пък, ако едновременно има много детайли по тоалета и по косата, също е проблем.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съветите на Мърфи


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама