10 минути бягане ни правят по-умни и щастливи


10 минути бягане ни правят по-умни и щастливи
Снимка: iStock

Според ново проучване само 10 минути бягане с умерена интензивност са достатъчни, за да подобрят настроението и когнитивните функции - констатации, които ни дават по-добро разбиране за това как физическите упражнения са свързани с психичното здраве.

Проучването разглежда по-специално префронталния кортекс (PFC) - частта от мозъка, която е свързана с изпълнителните функции и контрола на настроението. Изследователите откриват, че бягането води до увеличаване на притока на кръв в тази област.

Бягането е нещо, което е сравнително лесно за много от нас - не се изисква специална екипировка или обучение, за да започнете, и е доказано, че удължава живота. Изглежда, че цялото това координирано движение дава на мозъка повече възможности за мислене.

"Като се има предвид степента на изпълнителния контрол, необходим за координиране на равновесието и движението по време на бягане, логично е да има повишено активиране на невроните в префронталната кора и други функции в този регион да се възползват от това увеличение на мозъчните ресурси", казва биохимикът Хидеаки Соя от университета в Цукуба, Япония.

Вече знаем, че физическите упражнения могат да подобрят психическото и физическото здраве по много начини, но когато става въпрос за психическото благополучие, са направени сравнително малко анализи на специфичните ползи от бягането в сравнение с други физически дейности като колоезденето. Изследователите решават да обърнат внимание на този проблем, като се има предвид колко важно е било бягането за еволюцията ни като вид - докато велосипедите съществуват само от няколко поколения - и колко разнообразни могат да бъдат упражненията (от обикновен джогинг до пълен спринт). А и това е дейност, при която цялото тяло е физически ангажирано.

Общо 26 участници са тествани след периоди на почивка и след 10 минути бягане за цветовете и думите, измервайки времето за реакция при обработката на мозъка - едно от упражненията може да включва гледане на думата "зелено", написана с червено мастило, и да се наложи да се назове цветът, вместо да се прочете думата. След упражненията участниците реагирали по-бързо на тестовете и съобщавали, че са и в по-добро настроение. Това е в допълнение към увеличения кръвен поток, наблюдаван в PFC с помощта на техника, наречена функционална спектроскопия в близката инфрачервена област (fNIRS).

Това е и още едно доказателство, че не е необходимо непременно да правите много упражнения, за да усетите ползите от тях. Вече е доказано, че кратките периоди на активност подобряват умствената концентрация, здравето на сърцето и цялостното състояние на метаболизма. Ако физическите упражнения могат да се разглеждат като форма на лекарство, посочват изследователите, тогава различните видове упражнения са като различните видове лекарства - и сега знаем повече за ефектите от бягането и как то потенциално може да се използва като форма на лечение или терапия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама
Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама