10-те най-популярни спортове сред жените


10-те най-популярни спортове сред жените
Снимка: Getty Images/Gulliver

Спортът отдавна не е крепост само на мъжката аудитория, а и като цяло това твърдение никога не се е славило с достоверност. Към настоящия момент можем да открием редица спортни дисциплини, в които дамите не само правят сериозен спортен фурор, но и до голяма степен доказват, че са способни да подобрят значително играта, внасяйки не само красота, но и нова стратегия. В следващите редове ще обърнем внимание на някои от вече наложилите се и популярни сред дамите спортове:

Започваме с тениса, защото най-вероятно мнозина все още помнят съвършената игра на Цвети Пиронкова срещу Серина Уилямс, в която американката не само получи много сериозен отпор, но и трябваше да използва всички сили, за да не влезе във вестниците като губеща. Тенисът не е лишен от зрелища, а всяка една дама демонстрира висока скорост и финес на корта, а точно това търсят и зрителите.

Волейболът е още едно класическо предложение, в което жените са на особена почит. Професионалистките в този спорт са често по кориците на най-различни издания, а що се отнася до плажния волейбол, той винаги се радва на сериозен зрителски интерес. Популярността идва с минималните изисквания, топка и място, където да се разпъне мрежата. В професионалните срещи победата е често жестоко оспорвана, което трябва да ни подсказва, че нивото на професионализъм е постигнато.

Дара Торес и Ещер Уилямс трябва да подскажат на спортните почитателки, че говорим за плувни спортове и любовта към водата. Първата може да се похвали като най-възрастната плувкиня, която на 41 години успя да вземе участие в петата си олимпиада и дори да грабне среброто на 50 метра свободен стил. Златото беше измъкнато от опонентка с 16 години по-млада от нея. Торес се превърна в пример за женския спорт и вдъхновение за много други почитателки на този спорт. Ещер Уилямс може да е известна на мнозина със своите стари холивудски филми, но преди да се насочи към киното, дамата е успяла да се класира за олимпийския отбор на САЩ на 100 метра свободен стил.

В последствие идва Втората Световна война и игрите се отменят, оставяйки само кино индустрията като отворена врата. Днес игрите не се отменят, а светът гледа с интерес дамите и скоростта, която те развиват. Впрочем не трябва да забравяме, че Silentbet разглежда Bet365 като един от операторите със засилен интерес към женските спортове и следи представянето на дамите във всяка една дисциплина, в която присъстват. Що се отнася до плуването, нека не забравяме, че тази година Япония ще бъде домакин на олимпийските игри, като именно там ще се очаква подобряването на множество рекорди.

Следващата дисциплина, която с плахи стъпки започва да се утвърждава, но все пак изисква малко повече инвестиции е играта лакрос. Оборудването, което включва специална пръчка и топки, вече може да бъде лесно открито, но всичко останало идва от самата състезателка. Лакросът изисква сериозна кардио подготовка и много добра техника на игра, защото целта на този спорт е отбелязването на гол, като единственото средство е въпросният стик. Спортът отдавна е популярен в американските колежи, но и на местна почва не отстъпва.

Дамското европейско турне по голф съществува от 1978 г. и още тогава се оказа, че жените могат да бъдат достоен опонент на г-н Тайгър Уудс. В настоящия сезон трябва да обърнем внимание на Ко Джин-йонг и Ким Сей-йонг, чийто успехи оглавяват класацията. Макар и да липсва динамиката, която можем да открием в горните редове, голфът е спорт за благородници и включва натоварване на цялото тяло, както и изминаването на сериозни разстояния.

Друга интересна професионална спортна дисциплина е хокеят на трева. Макар и да прилича на хокея на лед, тази версия лишава състезателите от инерцията, която може да се постигне на леда. Този спорт може да се похвали с професионални изяви от почти цял свят, а английската женска лига се смята за една от най-развитите в Европа. Не трябва обаче да се заблуждаваме, тук нежният пол демонстрира завидна физика. Хокеят на трева също така се радва и на международен интерес, не само в Европа, но и в света.

Едва ли има човек, който да не знае коя е царицата на спорта? Леката атлетика претърпя някои модификации и позволи създаването на нови дисциплини в началото на миналия век. Една от тях е именно крос кънтри бягането, в което участниците трябва да изминават доста дълги разстояние на различен планински терен. След като учените отдавна твърдят, че жените са много по-издръжливи от мъжката аудитория, точно в тази дисциплина са особено уважавани опоненти.

Международната софтбол асоциация отдавна е отворила вратите за всеки почитател на този спорт. Спрямо стандартите, разликата в дамската лига може да се наблюдава единствено спрямо стандартите на терена - намалени са с няколко метра. Световните първенства и вътрешните турнири се провеждат между 2 и 4 години. Самият спорт прилича много на бейзбола, но има своите изменения. Някои от видимите разлика са по начина на хвърляне на топката. Софтболът дебютира през 1996 г. като олимпийски спорт и през 2008 г. е премахнат като дисциплина, поради липсата на достатъчно отбори от всяка страна. Макар и не толкова известен спорт, професионалните дамски лиги се радват на зрителски интерес. Спортът е особено популярен в САЩ и Азия и по-малко в Европа. Сред фаворитите в това състезание е дамският отбор на Нова Зеландия - носител е на завидно количество трофеи.

Баскетболът става все по-популярна дисциплина за жени. НБА подобри многократно спортните условия, повиши значително заплащането и дори осигури по-добри социалния им статус. През последните години женското първенство спечели спонсори, подписа договори за излъчване и привлече много нови рекламодатели. Отборите се увеличаха значително и все по-често можем да усетим подобряването на играта. В Европа ситуацията не е по-различна и спортът също се радва на особен интерес, разпознавайки се като още една вълнуваща платформа за аудиторията. Дори наградите за най-добра баскетболистка на Европейската федерация става все по-оспорвана. Миналогодишната награда беше връчена на Алина Ягупова.

Футболът, очаквано, е все по-популярен за жените. През изминалата година спортните критици отчетоха засилен зрителски интерес. Станахме свидетели на европейски трансфер, а както се досещаме, не беше изобщо трудно на всеки лицензиран европейски отбор да създаде претендент за дамската футболна лига. Макар и все още да не получава същото покритие като мъжкия, дамите работят по въпроса и най-вероятно скоро ще имаме още повече футбол за феновете, при това красив!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама