2020 г. бе пробив за жените в спортовете


2020 г. бе пробив за жените в спортовете
Снимка: Getty Images/Guliver

Миналата година достави много изненади на спортните фенове и мнозина оцениха до голяма степен успяха да завършат спортния сезон, макар и да се срещаха доста затруднения по пътя. Макар 2020 г. да беше различна за мнозина, света на спорта видя огромни успехи в полза на нежния пол. Редица спортни критици твърдяха много отдавна, че спортът никога не ограничава половете и позволява на таланта да изпъкне на преден план, именно те спокойно могат да заявят, че 2020 г. е доказателството в спортната история и фактите са насреща. Какво точно се случи?

Беки Хамън получи възможността да наставлява отбора на Шпорите от Сан Антионо в НБА, след като главният треньор Грег Попович беше изгонен още по време на второто полувреме. Шпорите не успяха да намерят правилното противодействие срещу могъщия Леброн Джеймс, но за Беки, както тя самата споделя по-късно, това била работна вечер като всяка друга. Това обаче далеч не е всичко, в един от най-гледаните мачове за американската публика - Супер Боул - един от треньорите беше именно Кейти Сауърс. Това може да се струва изненадващо, но между тези две събития, дамите в спорта имаха нужда от професионална изява и показаха завидни способности.

Сара Фулър е и първата жена, която играе в мъжки отбор в колежанската футболна лига - имаме предвид американския футбол, който много напомня на ръгбито - и до днес се смята за една от големите сензации в спорта. Ким Енджи получи възможност да стане старши треньор на професионален отбор по бейзбол. Женската баскетболна лига получи възможност да повиши своята финансова сила, а хокеистките се радваха на много по-сериозно внимание от страна на медиите. Трябва да добавим, че световният футбол официално може да представи и жени на мениджърската позиция. С други думи, легендата за крехките и нежни дами все по-често и рязко променя образа си. Отворените врати през 2020 г. ще позволят на много други дами да се присъединят в спортната индустрия.

Положителната страна е, че женската баскетболна асоциация официално повиши дори заплатите, позволявайки им да печелят около половин милион на година, а средната заплата ще стигне до 130 000 долара. Можем да наблюдаваме отблизо играта и дори да правим спортни прогнози в следващите месеци. Един поглед към ревюто на Efirbet за Efbet sports ни показва, че букмейкърът следи с особен интерес американския спорт и всички популярни дисциплини. Що се отнася до Европа, нека не забравяме, че футболният клуб Челси официално направи и един от най-скъпите трансфери за футболистка. Техният избор беше Пернил Хардер, която към този момент играеше във Волфсбург. Макар и сумата да не беше упомената, медиите смятат, че за датчанката са заплатени около 300 хиляди евро.

На територията на САЩ, подадените жалби от женската футболна асоциация се превърнаха в дело, след като редица играчи признаха, че не се осигуряват хотелски стаи, не се уреждат полети и липсват онези професионалисти, които могат да бъдат открити в мъжките отбори. Точно това пък официално ангажира юристите да се борят за по-добра и адекватна база. С оглед на това, можем да подозираме какви изненади са подготвени за предстоящия спортен сезон и колко по-далече ще стигне женския спорт.

А що се отнася до мъжката аудитория, нека не забравяме, че когато дадена игра е наистина добра и дава необходимия спортен адреналин, мъжете ще я гледат с огромно удоволствие. А и трябва да признаем още нещо - жените във всяка спортна дисциплина носят особена красота в играта, следователно интересът тепърва ще се повишава, а именно това е и основното изискване за разрастване на спортната индустрия и създаването на още по-добра спортна платформа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама