4 мита за кардиото


 4 мита за кардиото
Снимка: Thinkstock/Guliver

Кардиото е полезно при стрес, за сърцето и гори калории - все верни и доказани твърдения. Но за съжаление има и много грешни твърдения, отнасящи се за него, и ако им се доверите, може да сбъркате. Вижте кои са най-големите митове за кардиото:

1. Кардио, кардио и още кардио - това е рецептата за бързо сваляне на килограми

Факт: Да, тичайки часове наред, ще стопите доста килограми, но според специалисти, тези килограми са "от грешните“. Кардиото топи и мазнини, но и мускули. За дълготраен ефект трябва да комбинирате с други упражнения - например вдигане на тежести. Така мускулите ви стават по-силни, а метаболизмът ви по-бърз, а вие топите мазнини дори когато не тренирате.

2. Ако тренирате на гладно, ще изгорите повече калории

Факт: Всъщност количеството изгорени калории е почти едно и също и не зависи от това дали сте яли преди тренировката, или не. И все пак е по-добре да сте се нахранили, защото тялото ви се нуждае от енергия за пълноценна тренировка, а енергията идва от храната. Хапнете нещо малко (например банан) преди тренировка, за да може кардиото ви да е по-качествено.

3. Ако отидете да тичате в парка или да карате колело, може да пропуснете кардиото

Факт: Освен ако не тичате с бясна скорост по стръмна скала или не стигнете до там, че вече да не можете да въртите педалите на колелото от умора (но въпреки това продължавате), няма голяма полза за мускулите ви. Затова комбинирайте с клекове, тежести и подскоци.

4. Ако не можете да отделите минимум час за кардио, не си правете труда

Факт: Това е абсолютна заблуда. Всяко движение на тялото може да изгаря калории. Нещото, което може да промените е колко качествено ги изгаряте. Ключът е в това, което правите след тренировката. Ако правите дълги и интензивни тренировки с малки почивки, ще продължите да изгаряте калории дори и след като сте приключили с тренировката. Дори и 10 минути интензивни упражнения са полезни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама