5 добри причини да правите упражнения с топка (ВИДЕО)


5 добри причини да правите упражнения с топка (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Този тип топка става все по-популярна заради многото си ползи. Ето някои от тях:

Подобрява баланса и стабилността на тялото

Използването на т.нар. швейцарска топка по време на тренировка ще ангажира цялото ви тяло. За да запазите баланс, докато изпълнявате упражненията на топка, трябва да развиете своята сила, концентрация и контрол върху тялото. Много важен елемент е и правилното дишане, което ще ви помогне за издръжливостта, докато заемате по-трудните пози на топка. С времето и практиката тялото ще става по-стабилно и балансът ще се подобри.

Вижте още: Как да дишаме правилно по време на тренировка

Укрепва и заздравява мускулатурата на цялото тяло

По-голямата част от упражненията с топка натоварват почти всички мускули в тялото, защото докато едни се активират, за да извършат желаното движение, други работят, за да стабилизират тялото, докато е на топката. Неслучайно това е един от най-любимите ни аксесоари за практика, тъй като помага за изграждането на една силна и хармонична мускулатура на цялото тяло.

Подпомага гъвкавостта на тялото

Топката е идеален инструмент, с който да правите стречинг или да огъвкавявате тялото си. От една страна топката дава мека опора на тялото и по този начин му позволява да изпълни упражнения, които иначе са по-трудни на постелка. От друга страна, тя е прекрасно средство за разтягане на мускулите след интензивна тренировка.

Облекчава болките в гърба и кръста

Често в ежедневието си забравяме колко важно е да поддържаме гръбнака си изправен. Стоим зад волана, пред бюрото или на дивана, отпуснати напред, като така променяме естествената му форма. Ако отделяте по 10-15 мин на ден за разтягане на гръбнака върху топка, ще си помогнете за облекчаването на болките в кръста и гърба. Тялото ще стои изправено и ще имате по-добра и красива стойка.

Вижте и една 30-минутна тренировка за цялото тяло:

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама