6 доказани ползи от медитацията


6 доказани ползи от медитацията
Снимка: Karolina Grabowska / Pexels

Всички сме чували за медитацията като практика, а голяма част от нас вече са я пробвали. Въпреки това, някои все още не вярват в силата ѝ. Други твърдят, че това е само за духовно извисени. Трети пък се оправдават с това, че нямат време.

Затова днес искаме да споделя с вас 5 доказани ползи от медитацията, за да я практикувате по-често.

Медитацията намалява стреса

Състоянието, което ние наричаме стрес, се причинява от повишени нива на хормона кортизол. Това води до много симптоми, като нарушен сън, депресия и тревожност, повишено кръвно налягане, умора и замъглено мислене, синдром на раздразнените черва и т.н. След изследване, продължило 8 седмици учени доказаха, че редовната медитация подобрява състоянието ни, намалява изброените симптоми и дори може да пребори напълно стреса.

Медитацията насърчава емоционалното здраве

Някои форми на медитация могат да доведат до подобряване на представата за себе си и по-положителен поглед върху живота. Ново проучване установи, че хора, които практикуват медитация, имат по-малко негативни мисли в отговор на гледане на негативни изображения, в сравнение с тези от контролната група.

КАК ЕФЕКТИВНО ДА ТРЕНИРАМЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО?

Медитацията води до себепознание

Медитацията помага да развиете по-силно разбиране за себе си, за това как се отнасяте към другите хора и към света, както и да израснете в най-добрата си версия.

Медитацията ви прави по-концентрирани

Медитацията е като вдигане на тежести за вашия мозък. Чрез нея вие се учите много по-лесно и за по-дълго да фокусирате своето внимание и ставате по-концентрирани.

Медитацията бори зависимостите

Както казахме медитирането е упражнение за ума, което го прави по-силен и дисциплиниран. Това от своя страна може да ви помогне да прекъснете зависимостите, защото имате много по-голям самоконтрол, и умеете да пренасочвате вниманието си, да управлявате емоциите и импулсите си, както и да осъзнавате причините за зависимото си поведение.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама