Анти-стрес медитация по време на коронавирус (видео)


Анти-стрес медитация по време на коронавирус (видео)
Снимка: Личен архив

Познаваме Светла Иванова като един от най-усмихнатите гласове на българската поп музика от близкото минало. През последните години мисията ѝ да кара хората да се чувстват добре се пренесе в студията по йога, където качествата ѝ на артист се разгръщат успоредно с таланта на учител.

В период, в който животът ни се случва в режим на изчакване и сме под доброволен домашен арест, за да ограничим опасността от зараза, Светла Иванова сваля нивата на стрес от новинарския поток за коронавируса с медитация. Изпълнителката на "Любов и кафе" я създава в уюта на собствения си дом като доказателство, че за да се почувстваме наистина добре ни трябват 30 минути спокойствие и желанието да се погрижим за себе си извън въртележката на битовизмите. Анти-срес медитацията включва тибетски пеещи купи, чиито звуци докосват всяка клетка в тялото и ни хармонизират.

 

В същото време Светла споделя он-лайн релаксациите за деца, която написа по време на пандемията за третата си интерактивна "Вълшебна книжка" поради нуждите за сваляне на стрес не само при възрастните. Още невлязла в печат, но вече илюстрирана от талантливата художничка Мила Попнеделева-Генова, новата ѝ интерактивна книга ще съдържа и песнички за отпускане към всяка релаксация създадени с колегата ѝ Константин Кучев, с който от половин година ръководят и съвместна детска вокална група "Светлина". Към нея освен приказните релаксации и чълшебни песнички ще има изработване на оригами, рисунки за оцветяване и йога упражнения.

Какво представляват лечебните съдове, могат ли да се ползват в домашни условия и пропорционален ли е броят им на ефекта от медитацията? Светла Иванова разказва за iWoman.bg от първо лице.

Монасите знаят най-добре

Според някои източници тибетските купи са задавали ритъма на ежедневието на монасите в Япония и Китай и са се използвали 3000г. пр.н.е. Други разказват, че пеещите купи са пренесени от Индия в Тибет по времето на историческия Буда, около 500г. пр. Христа.

Използвани в храмове и манастири за медитативни практики и лечебни цели днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни уелнес практики. Тяхната сила е в това - да създадат с вибрациите си перфектно състояние за дълбока медитация и да докоснат всяка клетка в тялото ти. Свързвайки се с водата в него, те я преструктурират, пречистват и хармонизират. Наричаме купите "енергийно лекарство", защото поощряват оздравяването от стресови разстройства, болка, депресия и повечето форми на дискомфорт.

От значение е звукът, е на бройката

Всеки опитен йога инструктор може да извлече максимална лечебна ползва за групата си и с 3, и с 9 купи, като те са абсолютно безвредни и за домашно ползване, където човек може да се упражни само върху една.

Пеещите съдове са с различни големина и звук и се изработени от седем различни метала: мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато и живак.

Звукът се извлича с т.нар. "пуджа" или чукче. Когато удряме с него по повърхността на купата или го допираме и завъртаме с лек ъгъл и натиск по външната страна на ръба й вдигаме звука нагоре като спирала, и той се понася в пространството и навлиза в нас като се свързва с водата в тялото ни. Усещаме го още по-дълбоко при масаж чрез допира на купата.

Силата на водата

Ако в една купа се постави вода и се завърти тя "завира", преструктурира се, но не като температура, а като вибрация. По същия начин въздейства на човешкия организъм. Той е изграден от 80% течности и звукът се свързва с тях и ги преструктурира. Тоест звукът работи с водата в тялото ни. Прониква навсякъде в организма ни и енергията започва да протича равномерно в него.

Освен като средство за по-лесна медитация те могат да се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства и дори и в неопитни ръце няма да навредят на никого, просто няма да са полезни.

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Спорт


Реклама
Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


 • Големият месечен хороскоп за февруари...
  Големият месечен хороскоп за февруари 2023

  Овен През този месец няма да сте особено настроени към общуване и развлечения, но и не е задължително да участвате в такива. Работната обстановка ще продължи да бъде спокойна, но е важно да избягвате конфликти с колеги или началници. В личния живот не очаквайте особени сътресения. Сега ще можете...

 • Съвет за всяка зодия за февруари 2023...
  Съвет за всяка зодия за февруари 2023

  Овен През този месец ви съветваме да бъдете по-внимателни с половинките си. Може да останете неразбрани от тях, затова общувайте повече и говорете направо. Телец Телците ще имат успехи в работата, но трябва да свършат всичко в срок. Може да получат дори повишение. Близнаци Близнаците...

 • Хороскоп за днес, 3 февруари 2023...
  Хороскоп за днес, 3 февруари 2023

  Овен През този ден ще бъдете първи във всичко. Това ще е уморително. Помислете дали да не отстъпите някое първенство. Телец През този ден бъдете най-вече себе си. Нищо по-хубаво от това не можете да предложите или измислите. Ще бъде оценено. Близнаци През този ден помислете добре преди да...

 • Задушница 2023 - Голяма, Черешова и...
  Задушница 2023 - Голяма, Черешова и Архангелова

  Традиционно на задушница във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия. Хората посещават гробовете на своите починали близки и приятели, за да почетат паметта им, да си спомнят за тях и да се помолят за душите им. Както на всяка Задушница, се раздава жито и храна за "Бог да прости мъртвите...

 • Късметче за всяка зодия за 2 февруари...
  Късметче за всяка зодия за 2 февруари 2023

  Овен Късметът ви днес отреди, че време за любимата си книга ще имате до зори. Телец Затворете очи и силно си пожелайте нещо. Близнаци Стара любов ще се завърне в живота ви и ще ви върне вярата в хората и това, че те се променят истински. Вижте още: Тези зодии ще имат много късмет през февруари...

 • Хороскоп за днес, 2 февруари 2023...
  Хороскоп за днес, 2 февруари 2023

  Овен През този ден желанията ви ще са повече, но в действителност нямате нужда от всичките. Помислете с какво бихте се задоволили на този етап. Ще се почувствате много по-щастливи. Телец Днес ще ви се случи нещо, което сте очаквали да се случи на друг етап. Ще сте достатъчно подготвени, така че...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама