Анти-стрес медитация по време на коронавирус (видео)


Анти-стрес медитация по време на коронавирус (видео)
Снимка: Личен архив

Познаваме Светла Иванова като един от най-усмихнатите гласове на българската поп музика от близкото минало. През последните години мисията ѝ да кара хората да се чувстват добре се пренесе в студията по йога, където качествата ѝ на артист се разгръщат успоредно с таланта на учител.

В период, в който животът ни се случва в режим на изчакване и сме под доброволен домашен арест, за да ограничим опасността от зараза, Светла Иванова сваля нивата на стрес от новинарския поток за коронавируса с медитация. Изпълнителката на "Любов и кафе" я създава в уюта на собствения си дом като доказателство, че за да се почувстваме наистина добре ни трябват 30 минути спокойствие и желанието да се погрижим за себе си извън въртележката на битовизмите. Анти-срес медитацията включва тибетски пеещи купи, чиито звуци докосват всяка клетка в тялото и ни хармонизират.

 

В същото време Светла споделя он-лайн релаксациите за деца, която написа по време на пандемията за третата си интерактивна "Вълшебна книжка" поради нуждите за сваляне на стрес не само при възрастните. Още невлязла в печат, но вече илюстрирана от талантливата художничка Мила Попнеделева-Генова, новата ѝ интерактивна книга ще съдържа и песнички за отпускане към всяка релаксация създадени с колегата ѝ Константин Кучев, с който от половин година ръководят и съвместна детска вокална група "Светлина". Към нея освен приказните релаксации и чълшебни песнички ще има изработване на оригами, рисунки за оцветяване и йога упражнения.

Какво представляват лечебните съдове, могат ли да се ползват в домашни условия и пропорционален ли е броят им на ефекта от медитацията? Светла Иванова разказва за iWoman.bg от първо лице.

Монасите знаят най-добре

Според някои източници тибетските купи са задавали ритъма на ежедневието на монасите в Япония и Китай и са се използвали 3000г. пр.н.е. Други разказват, че пеещите купи са пренесени от Индия в Тибет по времето на историческия Буда, около 500г. пр. Христа.

Използвани в храмове и манастири за медитативни практики и лечебни цели днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни уелнес практики. Тяхната сила е в това - да създадат с вибрациите си перфектно състояние за дълбока медитация и да докоснат всяка клетка в тялото ти. Свързвайки се с водата в него, те я преструктурират, пречистват и хармонизират. Наричаме купите "енергийно лекарство", защото поощряват оздравяването от стресови разстройства, болка, депресия и повечето форми на дискомфорт.

От значение е звукът, е на бройката

Всеки опитен йога инструктор може да извлече максимална лечебна ползва за групата си и с 3, и с 9 купи, като те са абсолютно безвредни и за домашно ползване, където човек може да се упражни само върху една.

Пеещите съдове са с различни големина и звук и се изработени от седем различни метала: мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато и живак.

Звукът се извлича с т.нар. "пуджа" или чукче. Когато удряме с него по повърхността на купата или го допираме и завъртаме с лек ъгъл и натиск по външната страна на ръба й вдигаме звука нагоре като спирала, и той се понася в пространството и навлиза в нас като се свързва с водата в тялото ни. Усещаме го още по-дълбоко при масаж чрез допира на купата.

Силата на водата

Ако в една купа се постави вода и се завърти тя "завира", преструктурира се, но не като температура, а като вибрация. По същия начин въздейства на човешкия организъм. Той е изграден от 80% течности и звукът се свързва с тях и ги преструктурира. Тоест звукът работи с водата в тялото ни. Прониква навсякъде в организма ни и енергията започва да протича равномерно в него.

Освен като средство за по-лесна медитация те могат да се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства и дори и в неопитни ръце няма да навредят на никого, просто няма да са полезни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


 • Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024

  Научете вашата Таро карта за тази този петък, 12 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Десет чаши Проблемите са неудобни, това е сигурно, но не сте ли изумени от това как приятелите ви изглежда излизат по начини, за които не сте и мечтали, защото сте попаднали в трудни моменти? Без тези моменти...

 • Късметче за всяка зодия за 12 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 12 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този петък, 12 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Предстои ви да се влюбите страстно и до полуда! Телец Време е да направите нещо щуро. Не го мислете толкова. Вижте още: 3 зодии, защитени от силната си интуиция Близнаци Обичайте до полуда, защото...

 • Хороскоп за днес, 13 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 13 юли 2024

  Научете какво ви очаква тази събота, 13 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес вашият ентусиазъм и нивата на енергия се повишават, което го прави идеалният ден за справяне с нови предизвикателства. Влиянието на Меркурий подобрява вашите комуникационни умения, така че използвайте тази...

 • Алек Младенов се показа с приятелката...
  Алек Младенов се показа с приятелката си (СНИМКИ)

  Александър Младенов не успя да намери истинската любов в романтичното риалити "Ергенът", но явно това се е случило след края на предаването. Той изненадващо се появи с половинката си на светско събитие и привлече вниманието на присъстващите.  Коя е дамата на Алек Младенов Половинката му е блондинка...

 • 4 зодии, които имат ангелски души...
  4 зодии, които имат ангелски души

  Всеки, който прави света по-добро място, стреми се да помага на другите и свети със светлина отвътре, е ангел на Земята. Ето кои са четирите зодии с ангелски души. Телец Телецът има душата на ангел, защото е земен знак, ръководен от Венера. Венера е планетата на любовта и красотата, които са много...

 • Късметче за всяка зодия за 13 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 13 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази събота, 13 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Днес ви се пада здравето. Какво по-прекрасно от това!? Телец Любовта ще влезе в живота ви и ще ви накара да се чувствате опиянени от нея.   Близнаци Днес денят ще бъде много вълнуващ за вас. Вижте...

виж всички виж всички
Реклама