Гореща вана или тренировката?


Гореща вана или тренировката?
Снимка: iStock

"Изучавам ефектите, които тренировките оказват върху тялото" споделя докторантът Чарлз Джеймс Стюарт от университета Ковънтри. "Ето защо не е изненадващо, че когато не съм в лабораторията, се старя да съм активен, като посещавам фитнеса или излизам за джогинг. За много хора обаче е трудно да излязат и да раздвижат телата си."

Съвременният начин на живот не винаги ни улеснява в поддържането на здравословен и активен начин на живот. 

Ето защо Стюарт решава да провери дали горещата баня или дори престоят в сауната (които са далеч по-примамливи алтернативи) могат да бъдат сравними с тренировката.

Оказва се, че да. Поне според доказателствата, които е натрупал до момента. В най-общи линии горещата вана е полезна за сърдечносъдовата система, намалява кръвното налягане, възобновява клетките, дори действа като антидепресант.

Факт е обаче, че по време на тренировка се изразходва много повече енергия, за да свалим излишните килограми и да увеличим мускулната маса. Чарлз Джеймс Стюарт e работил с доброволци, които са прекарвали еднакво време в гореща вана и в каране на велосипед. Когато температурата се покачва, тялото търси начини да изразходва излишната топлина, за да я регулира. Един от основните механизми за това е засилване на потока от кръв към кожата, разширяват се и кръвоносните съдове. Това улеснява производството на различни молекули в кръвта, които улесняват растежа на клетките, обновяването им и защитата на кръвоносните съдове.

А как стоят нещата със сауната?

Въпреки че основната физиологична реакция към гореща вана и сауна да е сходна, тя не е еднаква. Основната разлика е в това, че във ваната се прибавя и хидростатично налягане - натискът от водата. То допринася за връщането на кръвта към сърцето. Още не е доказано, но е възможно това да е предимство. Изследвания върху действието на сауната и горещата вана се правят от 90-те години на миналия век. Едно от тях доказа, че взимането на гореща вана три седмици намалява нивото на кръвната захар у хората с диабет от втори тип.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама