Как да се храним, когато спортуваме?


Как да се храним, когато спортуваме?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хората, които водят активен начин на живот и спортуват редовно, трябва да се придържат към определен хранителен режим. Здравословният и последователен начин на хранене подпомага значително да постигнем отлични резултати.

Хубаво е, ако спортувате и се движите редовно, но храната е също от изключително значение, когато става дума за здраве и стройна фигура.

Ето и няколко полезни съвета за това как да се храните преди и след спорт.

Преди спорт

Преди да отидете във фитнеса или да излезете на дълга разходка или джогинг е нужно да се заредите с енергия, а основният енергиен източник са въглехидратите.

Затова ви препоръчваме да добавите към вашето меню храни като хляб, макарони, ориз, картофи, бобовите култури и плодове. При обмяната на веществата те се превръщат в глюкоза, която се съхранява в мускулите и черния дроб като гликоген. От тези резерви организмът черпи при спортни занимания.

Не забравяйте, че не бива да спортувате на гладно, както се казва "гладна мечка хоро не играе.”

Храната, която поемате преди спорт, трябва да е много лека и в малки количества. Вземете малка порция от изброените храни, която ще ви зареди с необходимата енергия и сила.

Ако спортувате сутрин, може да изядете една кофичка нискомаслено мляко с мюсли или някакъв плод по ваше желание.

Водата е много важна!

Тя е от голямо значение за нашия живот и нейният редовен прием е задължителен и то не само за хората, които се занимават със спорт, а за всички. Водата е по-важна дори и от храната!

Активно спортуващите знаят, че по време на спортните занимания организмът губи средно 0,5 и 1,5 л пот на час в зависимост от натоварването и околната температура. Тази загуба на течности трябва да се възстанови, тъй като продължителната жажда може да доведе до проблеми с кръвообращението и спазми на мускулите.

Редовният прием на вода е гаранция за осъществяване на висока физическа активност и по-голяма издръжливост. При обичайни условия дневната потребност само от вода на възрастен е около 1.5-2 литра.

Храна след спорт

След като сте си направили една добра, изморителна тренировка, имате нужда от богата на белтъчини и въглехидрати храна. Тя е нужна за заздравяване на мускулите и получаване на по-голяма издръжливост.

Както може би знаете, основните източници на белтъчини са говеждото и пилешкото месо, рибата, бобовите култури, както и обезмаслените или нискокалорични млечни продукти.

Запасите от въглехидрати след спорт също са изчерпани и те трябва да се възстановят. Добре е да се комбинират храни, богати на белтъчини и въглехидрати.

След спорт трябва да се избягват мазните храни, защото те натоварват организма, а и съдържат много калории. Като цяло за активно спортуващите е добре да намалят храните, съдържащи мазнини.

В менюто си задължително включете пресни плодове, зеленчуци и постно месо. И разбира се, да не забравим натуралния (черен) шоколад, който е много полезен и е източник на енергия. Все пак не може без нещо сладичко, нали? Но нека това не са пастички и тортички, защото така едва ли ще има ефект, независимо колко често спортувате.

Ако изберете подходящ хранителен режим, ви гарантираме, че ще се чувствате по-жизнени, енергични, уверени , заредени с добро настроение и самочувствие.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама