Какво ще се случи с тялото ви, ако правите клекове


Какво ще се случи с тялото ви, ако правите клекове
Снимка: iStock/Guliver

Клековете са едни от най-добрите упражнения за цялото тяло, особено за тези, които са заети и нямат много време за разположение за тренировка. Ако правите клекове 3-4 пъти седмично, може да очаквате тези ползи за тялото си.

1. Клековете изграждат мускули в цялото ви тяло

Разбира се, клековете стягат дупето, а също и краката. Но те помагат за растежа на мускулите в цялото тяло. Упражнението е толкова интензивно, че създава анаболна среда и кара тялото да освобождава хормони, които са жизнено важни за растежа на мускулната тъкан. Клековете подобряват силата на горната и долната част на тялото.

2. Клековете горят мазнини и могат да ви помогнат да отслабнете

Освен, че тонизират мускулите, клековете също така горят калории. Причината е, че един от най-добрите начини да горите повече калории е всъщност да натрупате мускулна маса. За всеки половин килограм допълнителна мускулна маса тялото ви гори още 50-70 калории на ден. 

3. Клековете са добри и за храносмилането

Мускулното действие на клековете подобрява потока на течности в тялото ви, подпомага отстраняването на отпадъци и доставката на храна до всички части на тялото.

4. Може да правите клекове по всяко време, навсякъде и нямате нужда от екипировка

Клековете не изискват да отидете на фитнес или да си купувате допълнителна екипировка, затова е идеално упражнение за хора, които трудно отделят време за тренировка.

5. Клековете могат да подобрят стойката

Мускулите, които стягате, докато правите клекове, ще ви помогнат да споите и да ходите по-изправени и уверено. Това упражнение също така укрепва мускулите на гърба и ви помага да предотвратите болка в гърба заради продължително стоене на стол.

6. Клековете могат да ви помогнат с хормоналния баланс

Два от основните хормона, които помагат на тялото ви да се раздели с ненужните мазнини, тестостерон и хормона на растежа, се изразходват по време на тренировка, а след това се образува ДХЕА (дехидроепиандростерон). Tова е невероятен хормон, който е отговорен за изгарянето на мазнините, изграждането на мускули, подобрение на настроението, сексуалната възбуда и повишаване на имунитета. 

Ето как да изпълнявате правилно клекове:

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама