Полети високо с Флайборд


Полети високо с Флайборд

Едно от най-новите водни забавления се нарича Флайборд (Flyboard). Всички любители на екстремните усещания могат да се насладят на до 8 метра летене над водата, гмуркане като делфин, водни салта и други забавления!

Много хора по цял свят се вманиачиха по водния спорт още миналата година. Негов основоположник е французинът Франки Запата. Той е дългогодишен джет ски шампион в европейски и световни състезания и собственик на компанията за дизайн и производство на джетове Zapata Racing.

"Исках да направя нещо, което обединява всичките ми страсти – джетове, ски, сноуборд и акробатични скокове", споделя самият той. 2011 година изобретението му вече е било напълно готово. По-малко от година след появяването на Флайборда се организира и първият световен шампионат, провел се миналия октомври в Доха.

Основните части на Флайборда са борд, чифт обувки тип уейкборд, накрайници с дюзи и маркуч, който свързва джета към Флайборда. През маркуча водната струя, идваща под налягане от джета, се пренася към борда с обувките, като това позволява задържането на трениращия над водата.

Дюзите под краката осигуряват 90% от мощността на струята, което дава възможност да се извършват свободни движения, а посоката им зависи от наклона на краката. Останалите 10% от нея минават през алуминиевите накрайници с дюзи, прикрепени към ръцете, поддържайки баланса подобно на карането на ски. Така човек може да оформя различни фигури и салта във въздуха над водата, да изскача от нея като делфин и да се гмурка, летейки от няколко метра височина.

Според създателя на Флайборда уредът е много интуитивен и човек изключително лесно може да се научи да го управлява.

Флайборд може да се управлява с почти всички модели джетове, с помощта на адаптер. Размерите на обувките на флайборда са от 38 до 45-и номер.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама