Спортът като танц


Спортът като танц
Снимка: Нестле

Със сигурност неведнъж сте чували за зумба - този енергичен, танцувален и зареждащ вид спорт, който завладя света през последните години. Може да ви се струва, че зумбата е просто за забавление, но в действителност тя съчетава в себе си множество видове танци и представлява чудесна тренировка за всеки, който иска да предизвика тялото си. Но какво всъщност е зумбата?

Зумба възниква в Колумбия през 90-те години напълно по случайност, когато инструкторът по аеробика (а по-късно и хореограф на Шакира) Бето Перез забравя своята касета с музика, която е подготвил за часа си. За да не разочарова своите ученици, той решава да импровизира и провежда един нестандартен клас по аеробика, съчетаващ в себе си ритми от различни видове танци. В модерния смисъл на думата зумба представлява групова кардио тренировка, която използва основите на различни видове танци - хип-хоп, салса, меренге и румба в съчетание с фитнес упражнения - клекове, ритници или удари.

Освен, че е много забавна, зумба тренировката е изключително интензивна, а и е чудесна за всеки, който търси приятен и полезен начин да прекара време със своите близки и семейство. Един час тренировка по зумба се равнява на един час каране на колело или на половин час бягане. Разликата между зумба и всички други кардио тренировки е, че поради своята ритмичност и танцувална натура, високото натоварване изобщо не се усеща. Тактът завладява тялото ви и то само почва да се движи в ритъма на музиката.

Професионалният инструктор Ники Граматикова, описва зумбата като "хапче за щастие", което носи много настроение и удовлетвореност. Тя, подобно на Бето Перез, е открила този вид спорт съвсем случайно, когато е придружавала своята приятелка на един от часовете. Тя споделя, че за нея зумбата е бягство от ежедневието и проблемите, което напълно ти позволява да се отпуснеш. Също така, освен танците, зумбата включва и много упражнения, които допълнително тонизират тялото и ви зареждат с позитивна енергия.

Още едно предимство на зумбата е, че всички са добре дошли. Не е нужно да сте професионален танцьор, за да отидете на зумба, а единствено да водите доброто настроение със себе си. Освен това този енергизиращ спорт може спокойно да бъде споделен с други членове на семейството като например с вашите деца.

При децата особено този вид спорт има доказани предимства. Зумбата е чудесна рецепта за полезно забавление, позволяваща на малчуганите да се раздвижат в ритъма на латино музиката. Освен това този спорт учи децата да придобият координация, да се научат да работят в екип, да придобият повече контрол върху тялото си, а и да се сдобият с повече увереност и самочувствие. Това само показва, че за Зумба ограничения няма - тя е подходяща както за малки, така и за големи.

Пример за това дава и Ники, когато решава да се включи в инициативата на "Нестле за по-здрави деца", създадена с цел да мотивира най-малките да бъдат по-активни и да се хранят по-балансирано. На 3 и 4 октомври в Пловдив се проведоха първите за инициативата активности по зумба и спортни игри, заедно с училищен футболен турнир за деца от 7 до 12 години. В активностите се включиха над 450 деца от целия град.

Ники беше част от треньорите, които проведоха открити тренировки по зумба за малчуганите на територията на СУ "Христо Г. Данов" и СОУ "Св. Седмочисленици". Самата тя казва, че зумбата е много полезна за децата, тъй като те се учат да танцуват, да контролират тялото си, а и се забавляват по напълно безопасен начин. Тя описва малчуганите като "бял лист хартия, по който можеш да рисуваш нещо съвсем ново", визирайки начина, по който у децата тепърва се възпитават полезни навици.

Ако не сте имали удоволствието да се запознаете отблизо със зумба, грабвайте един удобен чифт маратонки, отидете в най-близката зала с цялото семейство и позволете на музиката да ви отнесе!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама