Влиянието на жените в спорта


Влиянието на жените в спорта
Снимка: https://pxhere.com/

Жените в спорта си проправят път в продължение на много години, не само заради личните си постижения и рекорди, но и спомагат за самото азвитие на спорта, служейки за мотивация и вдъхновение на други атлети за години напред. Не само това, но цялостното въздействие върху феновете и различните общности по света стига доста по-дълбоко отколкото можем да си представим. И макар все още да има мнения, че женският спорт не е достатъчно конкурентен на мъжкия, ето няколко примера за това колко важно е присъствието на жените-атлети. 

Една от най-добре представените дисциплини е женският тенис. От Мария Шарапова и сестрите Уилямс, до Наоми Осака и нашата сънародничка Цветана Пиронкова, този спорт набира все повече и повече популярност по целия свят, което позволява на звездите да разгръщат своя талант, а и да се поддържа нарастващият интерес на зрителите.

Серина и Винъс Уилямс доминират в спорта през последните 20 години. Серина е спечелила 23 титли от Големия шлем, рекорд в Отркитата ера (от 1968 г. насам), а сестра й Винъс е коронясана като шампион седем пъти, пет от тях в Уимбълдън. Тя, от своя страна, е класирана на 4-то място по титли в историята на Големия шлем в Откритата ера. Доминацията на сестрите Уилямс е призната от света на тениса като нова ера в спорта и силата и атлетизма им се оказват почти непобедима комбинация за техните опоненти. Серина има спечелени над 850 мача на сингъл и 190 мача на двойки като успеваемостта й в тези мачове е около 85%. Винъс печели четири олимпийски златни медала, един в сингъл и три при двойките заедно със Серина. Винъс печели златните медали в сингли и двойки на летните Олимпийски игри в Сидни през 2000 г. Сестра й Серина, прави същото през 2012 г. на Олимпиадата в Лондон. Винъс още държи и рекорда за най-много медали от Олимпийски игри в тениса. Двете сестри са единствените двама активни играчи, които са стигали до финала на четирите турнира от Големия шлем. Заедно със Щефи Граф, сестрите Уилиамс единодушно биват определяни като едни от най-успешните тенесисти за всички времена.

Популярността и интересът, който те са спечелили през годините, служи като мотивация за спортисти по целия свят. В действителност Серена все още служи като мотивация, а и конкуренция в света на тениса. Номер 8-ма в света на възраст от 39 години тя продължава да смайва любителите спорта. За справка, пет от Топ 10 са на възраст 24 години или по-малко, а Петра Квитова е единствената друга състезателка в тази листа над 30 годишна възраст. Спортът се разви много през последните години и ще продължава да отваря врати за играчи и фенове по целия свят.

Друг пример е развитието на бордните игри и с това, участието на жените също се увеличава, но те не само участват за удоволствие, а всъщност успяват да изкарват прехраната си. Прехрана, която в много други сфери, за съжаление, би била невъзможна. За разлика от други спортове, в настолните игри не присъстват разделения при половете, а развитието на даден играч зависи изцяло от неговата настойчивост и стремеж за реализация. Дженифър Шахади се занимава от години с покер, но това не оказва влияние на страстта й към шаха, нито пречи на развитието й като писател и автор. Нейната организация във Филаделфия, САЩ се развива прекрасно и продължава да допринася за развитието на шаха в тази в общност.

Една от най-известните футболистки в света-бразилката Марта, държи рекорди за най-много вкарани голове за националния отбор на Бразилия, отбелязвайки попадения на пет световни първенства, както и рекорда за най-много голове на световни първенства. Когато играе в САЩ, популярността й придобива нови измерения и тя има възможността да разпространи своята лична марка благодарение на маркетингови кампании и рекламирането на продукти, използвайки статута си на знаменитост. Нейният пример отваря вратите за развитието на женския футбол в Бразилия и набирането на почитатели към играта от цял свят.

Този мит, че за да бъде спортът въздействащ и да означава много повече от резултата трябва да има огромна зрителската аудитория, е неверен. Много хора получават мотивация и вдъхновение от успеха на своите любимци, а по-важното е, че това им дава шанс да проследят техния път към успеха. Големият успех в спорта обикновено обичаме да измерваме с титли и победи на терена. В женския тенис, две сестри от Флорида вдъхновиха едно цяло ново поколение. И продължават да го правят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама