Вредата от интензивните тренировки


Вредата от интензивните тренировки
Снимка: Thinkstock/Guliver

Винаги ли добра форма означава добро здраве? Заложено ни е да възприемаме някои форми като по-привлекателни и науката обяснява това с връзката между определени характеристики на външността със състоянието на организма и гените на съответния човек. Подсъзнателно търсим възможно най-добрият партньор за създаване на деца. На съзнателно ниво чисто и просто изпитваме естетическа наслада от красотата на тялото.

Стройното, добре развито и стегнато тяло би трябвало да е показател за здраве и сила. Но… има едно "но” и то е свързано с това как е постигната хубавата форма и дали се поддържа по разумен и уважителен към тялото начин или е резултат от екстремни диети и прекаляване с тренировките. Целта не е да имаш добра форма за сметка на стресирано тяло, което произвежда повече свободни радикали, предизвикващи състаряване и голям брой болести сред които: рак, сърдечни заболявания, Паркинсон, атеросклероза и други.

Отдавна се знае за съществуването на свободните радикали и за тяхното действие върху тялото. Това са силно реактивни, нестабилни молекули, които от една страна убиват вируси, бактерии и плесени, но от друга – могат да нанасят огромна вреда върху клетъчните мембрани и ДНК структурата на клетките, когато има свръхпроизводство от тях. Тялото ни ги произвежда, дори само като дишаме. Но дали ще вредят или не, зависи от начина ни на живот. Антиоксидантните ензими в тялото ни ги неутрализират и успяват да ни предпазят, освен ако не настъпи момент на много завишено производство на свободни радикали. В случаите, в които антиоксидантната защита стане недостатъчна, тялото изпада в оксидативен стрес.

Изследванията върху факторите, които увеличават свободните радикали, все още продължават. Едно от нещата, подлежащи на проучване, е как се отразява физическата активност върху свободните радикали. Много специалисти са на мнение, че спортът е полезен за здравето, само ако се прави умерено. Авторът на книгата "Ензимният фактор”, д-р Хироми Шиния, е един от лекарите, които препоръчват редовно движение, но избягване на интензивните тренировки. Причината е в изследванията, показващи рязкото увеличаване на свободните радикали в тялото при голямо физическо усилие.


От друга страна, съществуват изследвания, които доказват, че тренировките предизвикат оксидативен стрес и вредят в онези случаи, в които човек няма нужната физическа подготовка за конкретното натоварване. Ако някой, който не тренира редовно или по принцип тренира по-леко, изведнъж направи много по-интензивна и натоварваща тренировка, в тялото му ще се произведат огромен брой свободни радикали, с които антиоксидантите трудно ще се справят и е възможно да бъде предизвикана появата на заболявания.

В тялото на тези, които тренират редовно и без големи прекъсвания и увеличават постепенно натоварването, нивото на антиоксидантна защита се увеличава и организмът се адаптира към повишеното физическо усилие. По този начин тялото се предпазва от оксидативния стрес. Според изследванията, трениращите, които взимат добавки с антиоксиданти, възпрепятстват процеса на адаптация на тялото и то няма възможност да засили собствената си защита срещу оксидативния стрес по естествен начин. Освен това, антиоксидантите приемани чрез храната се усвояват много по-добре от синтетичните.

Изследванията потвърждават, че пролетната кампания "Отслабни бързо за лятото” не е добър вариант, ако човек желае да е здрав и да запази младостта си дълго време. Същото важи и за компенсирането на дългото заседяване пред компютъра през работната седмица с изключително тежки тренировки през уикенда. Добрата форма е истински добра, ако се постига умерено с редовна физическа активност. Когато целта е участие в маратони и спортни съзтезания, натоварването трябва да се увеличава постепенно.

Много ясни признаци за прекаляване с тренировките са проблемите със съня, намалено либидо, проблеми с апетита, повишена нервност и бърза смяна на настроенията.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама