10 болести, за които може да разберете по краката си


10 болести, за които може да разберете по краката си
Снимка: iStock/Guliver

Краката издават много за нашето здраве. Ето за какви заболявания сигнализират някои признаци и симптоми, свързани с долните крайници.

1. Болест на артериите

Косъмчетата по пръстите на краката не са привлекателна гледка най-вече за дамите, но те са признак на добро здраве. Липсата им се свързва със заболяване на периферните артерии, при което мазнините и калцият се натрупват по стените им. Когато артериите са запушени, до крайниците не достига кислородната кръв, изпомпвана от сърцето.

2. Гъбични инфекции

Следете ноктите на краката си за промени. Ако те започнат да се удебеляват и кожата около тях се отделя лесно, това може да е знак, че имате гъбична инфекция. Най-рискови места за предаване на заразата са фитнес залите и спа центровете.

3. Артрит или подагра

Ако палецът на крака ви е подут или болезнен, това може да е признак на подагра. Това заболяване е вид артрит, провокиран от високо количество на пикочната киселина. Пиенето на твърде много алкохол увеличава нивото на пикочна киселина в организма, така че пийте достатъчно вода, за да помогнете на тялото си да изхвърли пикочната киселина. 

8 НЕЩА, КОИТО УСТНИТЕ ВИ ИЗДАВАТ ЗА ЗДРАВЕТО

4. Диабет

Незарастващите рани по краката са знак, че имате диабет тип 2. Около 20% от хората с това заболяване имат рани по краката, които не зарастват. Диабетът влияе върху способността на тялото да се самолекува.

5. Проблеми с щитовидна жлеза

Ако имате груба или много лющеща се кожа около петите или други части на ходилата, това може да е признак за проблем с щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът причинява палмоплантарна кератодермия, удебеляване на кожата на ходилата и на ръцете. Сърбежът на кожата е добре познат симптом на това заболяване. Може да почувствате сърбеж по цялото тяло, а не само по пръстите на краката.

Неизправната функция на щитовидната жлеза може да доведе до лоша циркулация. В резултат на това крайниците са винаги студени. Крампите на краката са сериозни симптоми на хипотиреоидизъм, които често са пренебрегвани.

Ако се оплаквате от хронична болка в долните крайници, може би имате проблем с щитовидната жлеза. Лошата миризма на краката, провокирана от прекомерното им потене, също издава хипертиреоидизъм.

Жълтата кожа на краката също се свързва с това заболяване. Щитовидна жлеза произвежда хормон, който помага на тялото ви да метаболизира бета-каротина. Ако страдате от хипотиреоидизъм, тялото не може да обработва това вещество и то се натрупва във външните слоеве на кожата, включително и по краката.

6. Липса на желязо

Ако ноктите на краката ви имат форма на лъжица, това вероятно е признак на анемия или недостиг на желязо.

7. Периферна невропатия

Лекото изтръпване на долните крайници обикновено сигнализира за периферна невропатия. В случая вероятно става въпрос за увреждане на нервите на крака. Хората с диабет са с повишен риск от развитие на периферна невропатия.

КАКВО ИЗДАВА ЕЗИКЪТ ЗА ЗДРАВЕТО НИ

8. Множествена склероза

Ако имате проблеми с повдигането на която и да е част от крака ви, това може да е признак на парализа или слабост в мускулите, както и на невродегенеративно разстройство като множествена склероза (МС), инсулт, амиотрофична латерална склероза (ALS) или други нервни разстройства.

9. Болест на Рейно

Посиняването на краката често е един от симптомите на болест на Рейно. 

10. Сърдечни заболявания

Подутите глезени сигнализират за сърдечни проблеми. В случая кръвта не циркулира правилно. Нейният приток се забавя, което води до натрупване на течност в долните крайници.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама