5 знака, че не се движите достатъчно


5 знака, че не се движите достатъчно
Снимка: iStock/Guliver

Много хора водят заседнал начин на живот и не само заради пандемията от коронавирус. Прекарват голяма част от ежедневието си вкъщи, пазаруват онлайн, а диванът им е любимо място. Не е изненадващо, че в един момент тялото им започва да ги алармира. Ето 5 знака, че не се движите достатъчно и трябва да вземете мерки, за да промените това.

1. Очите ви са подпухнали

Заседналият начин на живот е един от основните фактори за задържане на вода. Очите подпухват поради продължителни периоди в хоризонтално положение. Така че, да спиш в края на краищата не е толкова безобидно. Йога се смята за най-доброто решение. Асаните оказват натиск върху главата и засилват циркулацията. След като започнете да включвате някакво движение в ежедневието си, подпухналите очи вече няма да са проблем.

2. Страдате от запек

Движението е важно за редовното изхождане. Ако прекарвате много часове седнали, отнема повече време, докато храната се придвижи през дебелото черво. Следователно количеството вода, което тялото ви абсорбира от изпражненията ви, е ограничено, което води до запек. Редовното движение подобрява ефективността на храносмилателния тракт. Дори и 5-минутни разтягания няколко пъти на ден могат да предотвратят запек.

6 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА КАРАТЕ КОЛЕЛО

3. Забравяте

Ако сте забелязали, че често забравяте, може би се движите малко. Едно проучване е установило, че хората, които водят заседнал начин на живот, показват структурни промени в мозъка в областта на медиалния темпорален лоб. Този лоб е отговорен за способността ни да запомняме. Доказано е, че физическите упражнения засилват паметта.

4. Болят ви коленете

Упражненията могат да облекчат симптомите на артрит и остеоартрит, особено аеробните упражнения с малко натоварване. На страдащите от хронична болка в коляното се препоръчва да спазват тренировъчна програма. Когато тренирате редовно, мускулите се укрепват и стават по-гъвкави.

5. Яде ви се сладко

Физическата активност перфектно се бори с желанието за консумация на захар. Когато се движите, се повишава енергията ви и се отделят ендорфини, които допринасят за добро настроение. Щастливите хормони от своя страна значително намаляват желанието ви за сладко. Редовното движение също така държи депресията далеч.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама