6 добри причини да карате колело


6 добри причини да карате колело
Снимка: iStock/Guliver

Повечето от нас се научават да карат колело като деца. Сигурно помните първия си велосипед и как сте прекарвали часове, обикаляйки улиците и парковете с приятелчетата си. И ако отдавна не сте го правили, има 6 добри причини отново да започнете. Както казват - умението да караме колело не се забравя, а също и емоцията от него.

1. Подобрявате здравето си

Колоезденето е един от най-добрите начини да се поддържате във форма. То е отлична тренировка за различни мускулни групи, включително за сърцето. Когато карате колело, сърдечната честота се увеличава, като по този начин се ускорява издръжливостта в тялото и се подобрява притокът на кислород в кръвта. Изминаването само на 30 км седмично може да намали с цели 50% риска от коронарна болест на сърцето. Известен е и фактът, че колоезденето е добро упражнение за краката, но също така укрепва мускулите на цялото тяло и подобрява баланса. Тъй като прекарвате повече време навън, пряката слънчева светлина увеличава производството на витамин D, а той от своя страна помага на организма ви да се бори с инфекции, да имате здрави кости и зъби, а също така добро настроение. С редовно каране на колело можете и да отслабнете, докато отивате на работа или прекарвате време сред природата. За 60 минути умерено колоездене (под 16 км/ч) можете да изгорите 364 калории. Един наистина приятен начин да се разделите с излишните килограми.

2. Придвижвате се бързо и нямате проблем с паркирането

На празен път колата може да се движи с по-висока скорост от велосипеда, но когато прибавим честите задръствания, светофарите и изнервените шофьори, велосипедът има повече преимущества. Колите може да се движат по-бързо, но не винаги стигат по-бързо. С колелото не попадате в трафик, минавате и през най-тесните места, откривате неподозирани начини да се придвижите от точка А до точка Б. А и нямате проблем с паркирането, просто трябва да си завържете колелото на подходящо място. Разбира се, важно е да помислите и за сигурността си. Каските са препоръчителни, тъй като при евентуално падане могат да ви предпазят от неприятни последици.

8 МИТА ЗА ХРАНЕНЕТО И ТРЕНИРОВКИТЕ

3. Опознавате града си и можете да си организирате приключения извън него

Когато карате колело, се опитвате да избягвате натоварените пътища и шофьорите, които не винаги са предпазливи към колоездачите. По този начин можете да опознаете града си, да минете през непознати улички и да намерите по-приятни маршрути. Колоезденето е и прекрасен начин да избягате от шума на града и да прекарате време сред природата. С него може да стигнете почти навсякъде.

Когато решите да се отправите на по-дълго пътешествие с велосипеда си, е хубаво да сте подготвени. Изберете подходящи дрехи, които не ограничават движенията ви. Най-добре е да са изработени от дишащи материи. Сложете в раницата си достатъчно количество вода и храна, която да ви зарежда с необходимата енергия. Не забравяйте и за слънчевите очила, които е важно да са с 100% UV защита (UVA и UVB).

4. Пестите пари

Карането на колело е чудесен начин да спестите пари и да ги инвестирате в други неща. Пестите от гориво и от билетчета за градския транспорт, докато просто въртите педалите.

5. Помагате на околната среда

Колоезденето е не само полезно за вас, но и добро за планетата. С всяко завъртане на педалите помагате на околната среда. 70% от всички пътувания с кола могат да бъдат направени с колело за по-малко от 20 минути. Автомобилите са едни от най-големите замърсители на въздуха. Когато се придвижвате с колело, не отделяте въглероден диоксид в атмосферата. Също така помагате да се намали общата зависимост от вредните невъзобновяеми горивни източници.

ФИТНЕС УПРАЖНЕНИЯ, КОИТО ВСИЧКИ ПРАВИМ ГРЕШНО

6. Прекарвате повече време със семейството и с приятели

Колоезденето е нещо, което цялото ви семейство може да прави заедно, независимо от възрастта. Колкото повече време прекарвате с любимите си хора, толкова по-сплотени ще сте, а и ще се поддържате във форма. Карането на колело помага за социализацията ви, тъй като можете да се запишете в различни клубове, чийто членове също имат страст към придвижването на две колела.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама