4 причини краката ви да се подуват


4 причини краката ви да се подуват
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всяка жена е изпитвала некомфорта, свързан с подуването на стъпалата. Има случаи, при които това състояние продължава дни, дори седмици и обуването на любимите ви обувки изглежда като „мисията невъзможна”. Добрата новина е, че в повечето случаи не е нищо сериозно. А ето и кои са най-честите причини за подуването на краката, изключвайки топлото време.

Продължително седене или стоене на крак

Доста често се оказва, че заетият график е главният виновник за подутите крака. Ако работата ви е свързана със седене на бюро, е желателно поне веднъж на час да ставате за няколко минути – за вода, до тоалетната или просто за кратка разходка. Ако сте в постоянно движение важи обратното правило – давайте си 5-минутни почивки на всеки час.

Качили сте няколко килограма

Знаем, че не звучи никак окуражаващо, но е факт. Дори да сте качили 2-3 килограма, тялото ви веднага реагира на промяната и се нагажда спрямо допълнителното тегло, което трябва да носи. Поради същата причина бременните жени са с перманентно подути крака, особено през третия триместър.

Имате проблем с циркулацията на кръвта

Натрупването на лимфна течност в тъканите е не особено сериозно състояние, което може да доведе до подуване на краката. Разбира се, това не означава да забравите за проблема. Как да разберете дали имате подобен проблем? Ако след дълга почивка в легнало състояние, краката ви продължават да са подути, най-добре се обърнете към лекар.

Страдате от нелекувана инфекция

Знаете ли, че подуването на краката може да се дължи и на инфекция? Среща се при хората с диабет, при диабетна невропатия или други заболявания на нервната система, които засягат долните крайници. Освен това, едни обикновени нелекувани гъбички, които могат да се „завъдят” от всеки басейн, който сте посетили през сезона, могат да се окажат причината за вашите подути крака.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама