11 признака, които издават диабет


11 признака, които издават диабет
Снимка: iStock/Guliver

Диабетът е изключително коварно заболяване. Голяма част от пациентите живеят с него в продължение на година и дори не подозират, че в тялото им вече са започнали промени, които рано или късно ще доведат до развитие на захарен диабет тип 2. Но не се отчайвайте и не признавайте поражението си предварително. Ранната диагностика и ранното лечение могат значително да подобрят качеството на живот и да намалят риска от тежки усложнения. 

Ако внимателно следите знаците, които тялото ви изпраща, лесно ще забележите симптомите, издаващи диабет. Наличието на един или повече от описаните по-долу симптоми не означава, че страдате от това заболяване. Но е задължително потърсите лекар, който ще назначи подходящите прегледи и въз основа на техните резултати ще постави диагноза.

Ето кои са признаците, издаващи развитието на диабет:

1. Рязка загуба на тегло

Неконтролираният излишък на глюкоза в кръвта води до дефицит на хранителни вещества в клетките и тъканите. Захарта постъпва в организма, но не се усвоява, поради което тялото ни трябва да компенсира липсата на глюкоза, разграждайки натрупаните мазнини. Подобна ситуация е характерна най-вече за захарен диабет тип 1. Въпреки това, при хора с диабет тип 2, които нямат проблеми с теглото, този симптом е често срещан.

2. Повишена умора

Поради развитието на инсулинова резистентност, клетките започват да изпитват хранителни дефицити. Глюкозата не навлиза в тъканите, но се отделя с урината или се превръща в мазнини. И тъй като нашият организъм е съвкупност от клетки, логично е липсата на захар да окаже негативно влияние върху целия организъм. За клетките става по-трудно да се справят със своите функции и съответно тази дисфункция се проявява в хронична умора.

3. Изтръпване на крайниците

Изтръпването на краката може да бъде симптом на невропатия - дисфункция на един или повече нерва. Този проблем се проявява в по-късните стадии на заболяването и най-често се среща при хора, страдащи от диабет повече от една година.

5 ПОЛЗИ ОТ РЕДОВНОТО ПИЕНЕ НА ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

4. Замъглено зрение (ретинопатия)

Излишъкът от глюкоза може да увреди малките кръвоносни съдове на очите. Това води до замъглено зрение. Началните етапи на ретинопатията преминават почти неусетно, а често те се приписват на друго заболяване. 

5. Нарушение на съня

Безпокойството, прекомерното изпотяване и болките в краката са причината болният от диабет да се събужда на всеки няколко часа. Хората с наднормено тегло често страдат от сънна апнея - липса на дихателна активност по време на сън за повече от 10 секунди. Това състояние не представлява пряка заплаха за живота, но може да причини проблеми със съня. А честите пристъпи на апнея могат да служат като индикатор, че в тялото са започнали някои негативни промени, включително диабет тип II.

6. Често уриниране (полиурия)

Понякога повишаването на нивата на кръвната захар преминава почти незабележимо поради факта, че в началото тялото се справя с този проблем. Бъбреците участват в процеса на отделяне на глюкоза, но когато нейните нива се повишат, се повишава и тяхната активност.

7. Постоянна жажда (полидипсия)

Честото уриниране, което е необходимо за отстраняване на излишната глюкоза от кръвната плазма, води до загуба на голямо количество вода. В един момент нейният недостиг може дори да доведе до дехидратация.

8. Постоянен глад (полифагия)

Нарушената инсулинова чувствителност възпрепятстват доставянето на необходимото количество глюкоза до клетките. Тялото не може да използва инсулин за извличане на енергия, така че глюкозата, доставяна с храната, не се абсорбира от тъканите, а се отделя заедно с урината или се съхранява под формата на мастни натрупвания. Междувременно клетките, за които е предназначена точно тази глюкоза, остават „недохранени“ и след известно време подават сигнал, свързан с желанието за консумация на храна.

9. Трудно зарастване на ожулвания и драскотини

Все още не са известни точните механизми на проява на този симптом. Някои учени смятат, че основната причина за продължителното незарастване на рани при диабетиците е увреждането на нервите и кръвоносните съдове. 

10. Чувствителност към гъбични и дрождни инфекции

Захарта, която се отделя от тялото заедно с потта и урината, е място за размножаване на различни патогенни организми. Хората със захарен диабет често страдат от кандидоза или гъбички по краката.

11. Потъмняване на кожните гънки на шията

Повишената пигментация на кожата в гънките на врата или в подмишниците се проявява под формата на сливащи се кадифени старчески петна с неравен кафяво-черен цвят при някои пациенти с диабет. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама