4 причини да внимавате с аспирина


4 причини да внимавате с аспирина
Снимка: iStock/Guliver

Според последните данни употребата на аспирин може да има сериозни негативни последици, особено ако лекарството се приема редовно.

Защо аспиринът е толкова опасен?

Известно е, че това лекарство може да бъде ефективно при главоболие. Има и доказателства, че в ниски дози намалява риска от спонтанен аборт при жените. Освен това широко разпространено е мнението, че аспиринът може да се приема профилактично за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Но Германската кардиологична фондация посочва, че този ефект на аспирина отдавна е спорен и употребата му за предотвратяване на кръвни съсиреци е свързана с редица възможни негативни ефекти върху здравето и развитието на опасни последици.

1. Ефект на аспирина върху сърцето

Проучване от 2021 г. сочи, че аспиринът може да навреди на хора, които имат поне един рисков фактор за сърдечна недостатъчност (тези фактори включват тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет). При тях редовната употреба на аспирин може да допринесе за развитието на инфаркт.

2. Риск от кървене

Проучване на учени от Университета на Джорджия включва 1000 души, които са приемали аспирин всеки ден в продължение на пет години. От една страна те са имали намален риск от сърдечни проблеми, но от друга - учените открили значително повече случаи на вътрешни кръвоизливи, включително в мозъка и коремната кухина.

На свой ред експерти от US Preventive Services Task Force (USPSTF) стигат до следния извод след анализиране на резултатите от 13 рандомизирани клинични проучвания с профилактика с ниски дози аспирин - хората над 60 години не трябва да приемат профилактично с аспирин поради риск от вътрешен кръвоизлив.

3. Ефекти върху черния дроб и бъбреците

Китайски изследователи предупреждават за отрицателното въздействие на аспирина върху черния дроб, особено при предразположеност към хронични заболявания. Те не препоръчват това лекарство да се използва при лечение на хора с висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания, проблемни бъбреци.

4. Връзка между аспирина и рака

Още една причина да внимавате с аспирина: той повишава риска от смърт от рак, показва петгодишно проучване на 19 114 възрастни хора от Австралия и САЩ. Учените са открили, че лекарството е свързано не само с по-висок процент диагностициран рак (19 процента увеличение), но и с по-висока смъртност, когато се приема от хора, които вече имат рак (по-специално рак на гърдата, простатата, дебело черво, червата или бели дробове).

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама