5 добри причини да си хапвате повече портокали


5 добри причини да си хапвате повече портокали
Снимка: iStock

Цитрусите са изключително полезни плодове, затова трябва да си ги похапваме по-често. Днес ще се спрем на портокалите – любими на малки и големи. Ето и как те ви помагат да бъдете по-здрави:

Предпазват сърдечно-съдовата система

Съчетанието на витамин С, флавоноиди и бета каротин прави портокалите мощен антиоксидант. Той почиства организма и го предпазва от сърдечно-съдови заболявания, рак и дегенеративни заболявания. Освен това в състава на портокалите влиза и флавоноида хесперидин, който понижава нивата на лошия холестерол и така предпазва здравето на венозната система.

Подсилват имунитета

Доказано е, че портокалът може да подсигури повече от 100% от необходимата доза витамин С, като по този начин повишава имунитета и ни предпазва от вируси и настинки

Подобряват състоянието на кожата

Високото съдържание на витамин С действа мощно като неутрализира свободните радикали, които причиняват състаряване на кожата. Въпреки че с напредване на годините този процес е неизбежен, все пак с по-честа консумация на портокали, този процес може да бъде забавен, а така кожата придобива по стегнат и сияен вид.

Вижте още: Страхотни ползи от консумацията на тиква

Подобряват зрението

Освен витамин С портокалите са с високо съдържание на витамин А и калий, които са полезни за здравето на очите. Доказано е, че консумацията на един портокал на ден, всеки ден, подобрява и запазва зрението.

Справят се със стреса и намаляват депресията

Високата доза витамин С и цитрусовата киселина подобряват настроението, стимулират усвояването на желязо, предпазват от инфекции и се справят успешно с намаляване нивата на стрес, които чувстваме, а от там намаляват депресивните състояния.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама