Невероятни ползи от портокаловия сок


Невероятни ползи от портокаловия сок
Снимка: iStock/Guliver

Портокалите са основен източник на здравословно хранене в продължение на хиляди години. Портокаловият сок може да бъде също толкова полезен, колкото яденето на плодовете цели, при условие че е 100% естествен и не е натоварен с консерванти, добавки и захар.

Всички впечатляващи ползи за здравето на портокаловия сок могат да се отдадат на хранителното му съдържание, както и витамини и минерали, включително витамин С, витамин А, тиамин, фолиева киселина, калий, фибри, белтъчини, мед, магнезий, флавоноиди, от други следи витамини и минерали, които го правят един от най-ценните и съдържащи хранителни вещества плодове.

Основни ползи:

Укрепва имунната система

Портокалите и портокаловият сок отдавна са известни като електроцентрала с лечебни свойства и един от най-богатите източници на витамин С, който можете да добавите към вашата диета. Една порция портокалов сок има повече от 200% от изискването за витамин С на организма.

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ БАНАНИТЕ

Предотвратява рака

Витамин С работи като антиоксидант, а една от най-важните функции на антиоксидантите е превенция от рак. Антиоксидантите запазват ДНК от здрави клетки от мутации в ракови клетки, което прави витамин С първата линия на защита срещу рак и други сериозни заболявания. Наред с витамин С, портокаловият сок също съдържа антиоксидант хесперидин, който е свързан с намаляване на туморния растеж и стимулиране на апоптозата или програмирана клетъчна смърт в раковите клетки. Въпреки че изследванията са в ход, те са положително свързани с превенцията на рака на дебелото черво, но е вероятно хесперидин да е ефективен по отношение на много видове рак.

Детоксикира вашето тяло

Наред с витамин С, портокаловият сок също е много висок в витамин А, който действа като умерен антиоксидант. Освен това тя детоксикира организма чрез увеличаване на функцията на бъбреците. Витамин А отдавна е свързан със здравето на окото и добавянето на достатъчно витамин А към вашата диета може да предотврати нощна слепота, както и дегенерация на макулата. Една порция портокалов сок има почти 50% от дневния прием на този скъп витамин.

Увеличава циркулацията на кръвта

Съществува и друг много силен аспект на портокалов сок, съдържанието на фолат. Фолатът е член на комплекс В, технически е витамин B9. Този важен витамин е от съществено значение за създаването на ДНК и растежа на нови клетки.

Намалява възпалението

Цитрусовите плодове обикновено се считат за противовъзпалителни средства, а портокаловият сок не е изключение. Високо захарните храни и храната с високо съдържание на мазнини могат да доведат до възпаление на различни части на тялото, което от своя страна може да доведе до развитие на повишена инсулинова резистентност.

Намалява кръвното налягане

Хесперидин е антиоксидант, което означава, че той защитава тялото от болести и рак, но това водоразтворимо растително съединение оказва влияние и върху дейността и функционирането на малките кръвоносни съдове. Това може да окаже голямо влияние върху кръвното налягане като цяло и изследванията свързват този мощен антиоксидант с намаляването на общото кръвно налягане и намаляващия шанс за сърдечно-съдови заболявания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама