7 причини да НЕ изхвърляте портокаловите кори


 7 причини да НЕ изхвърляте портокаловите кори
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено след консумацията на портокал изхвърляме корите, а е по-добре да не го правим. Оказва се, че те имат куп полезни приложения, за които дори не предполагаме. Ето за какво може да ги използваме.

1. За избелване на зъбите

Портокаловите кори съдържат естествено съединение, което избелва зъбите по щадящ и напълно безвреден начин. Става въпрос за лимонената киселина, която често присъства като съставка в пастите за зъби. Преди да изхвърлите портокаловата кора, втрийте я в зъбите си с жълтата част.

2. За почистване на прозорци и котлони

С портокаловите кори може да направите почистващ препарат за прозорци и котлони. Съдържащата се в тях киселина действа като разтворител на мръсотията.

Как да си направите препарат от портокалови кори:

Изсипете малко оцет в бутилка с пулверизатор. Добавете портокаловите кори. Дръжте разтвора го в хладилника за няколко седмици и го разклащайте периодично. След това може да го използвате за почистването на различни повърхности.

10 СЪНИЩА, КОИТО ИМАТ СКРИТ СМИСЪЛ

3. За направата на ароматизирани свещи

Ако обичате цитрусовите аромати, може да си направите сами свещ от портокалови кори. Разрежете портокала наполовина и извадете/изяжте съдържанието му. Запазете дръжката му. Напълнете част от портокаловата кора с олио. Използвайте дръжката за фитил.

4. За овкусяване на сладкиши и смутита

Настърганите портокалови кори придават приятен аромат на домашните сладкиши.

5. За приготвяне на натурален репелент

Използвайте изсушени портокалови кори. Напълнете спрей бутилка с вода.
Към него добавете изсушените портокалови кори. Използвайте лосиона, когато е необходимо.

КАКВО ЖИВОТНО СТЕ СПОРЕД ХАРАКТЕРА СИ

6. Скраб за почистване на кожата

Ексфолирането на кожата може да има много ползи, но не прекалявайте - няколко пъти седмично е повече от достатъчно.

Как да си приготвите домашен скраб?

В купа смесете равни части захар и портокалови кори. Добавете любимото си масло ( жожоба, кокос, арган и т.н.) и разбъркайте. Нанесете тази смес върху кожата си и я втрийте чрез масаж в продължение на няколко минути. След това изплакнете с топла вода.

7. Дезодорант за обувки

Друго чудесно приложение на портокаловите кори е да ги поставите в обувките си за една нощ и да се насладите на свежия им цитрусов аромат сутринта. Те са чудесно средство за премахване на неприятните миризми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама