5 хранителни добавки, които са еликсир на младостта


5 хранителни добавки, които са еликсир на младостта
Снимка: iStock

Вашата хронологична възраст показва колко дълго сте живели. Има обаче и друг начин за измерване на възрастта: биологичната или по точно на колко години са вашите клетки. Експертите казват, че има начини да върнете времето назад, включително добавки, които могат да повишат жизнеността ви.

В интервю за портала Best Life д-р Кижен Ву отговаря на въпроса кои са най-добрите добавки за дълголетие и защо.

Вижте още: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете кафе на гладно

Днес ви представяме 5-те най-силни добавки в борбата със стареенето.

1. Уролитин А

Уролитин А освен като хранителна добавка може да се произвежда и в червата след консумация на храни като ядки, горски плодове, нарове и мускатово грозде. Д-р Ву казва, че притежава мощни свойства против стареене, които могат да помогнат за възстановяването на клетките.

"Производството на чревни бактерии, които метаболизират елагитанин и уролитин А привличат вниманието поради способността си да подмладява митохондриите, електрическата енергия на нашите клетки. Уролитин А насърчава митофагията, като помага за рециклирането на увредените митохондрии, което е ключово за поддържане на жизнеността на клетките", обяснява д-р Ву.

2. Никотинамид мононуклеотид (NMN)

"Никотинамид аденин динуклеотид (NAD+) е важен кофактор във всички живи клетки, който участва във фундаментални биологични процеси, т.е. метаболизъм, клетъчна сигнализация, генна експресия", съобщава проучване от 2018 г., публикувано в списанието Translational Medicine of Aging. "Изчерпването му е свързано с признаци на стареене и може да е в основата на широк спектър от свързани с възрастта разстройства, като метаболитни нарушения или невродегенеративни заболявания", пишат изследователите. Ето защо д-р Ву препоръчва добавяне на никотинамид мононуклеотид към вашата здравословна грижа против стареене.

3. Спермидин

След това д-р Ву предлага спермидин, естествен полиамин, който наскоро влезе в светлината на прожекторите заради потенциала си да подобрява качеството на живот и да поддържа здравето. Проучване от 2023 г., установи, че нормалният процес на стареене намалява естествените концентрации на спермидин в тялото. "Това не се наблюдава при столетници, които показват относително висока концентрация на спермидин."

4. Физетин

Стареещите клетки са тези, които са започнали да се разпадат с възрастта, освобождавайки възпалителни молекули в околните тъкани. Сенолитиците са лекарства или добавки, които се използват за елиминиране на стари клетки, като помагат за забавяне или предотвратяване на заболявания, свързани със стареенето.

"Физетинът става все по-популярен поради своите сенолитични свойства и способността да изчиства старите клетки, които допринасят за стареенето и заболяванията, свързани със стареенето", обяснява д-р Ву. 

Вижте още: Топ 5 на най-здравословните ядки, които трябва да ядете всеки ден

5. Куркумин

Не на последно място, смята се, че добавките с куркумин се борят със стареенето, като намаляват оксидативния стрес и възпалението, като в крайна сметка подобряват здравето на сърцето и мозъка

"Активното съединение в куркумата - куркуминът, е известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства", казва д-р Ву и допълва: "Тъй като хроничното възпаление играе ключова роля в стареенето, способността на куркумина да модерира тези процеси го позиционира като ценно допълнение към стратегиите против стареене."

Доктор Ву подчертава, че докато тези добавки представляват вълнуваща новина в стремежа към дълголетие, винаги трябва да се консултирате със здравен специалист, преди ги въведете в употреба, за да сте сигурни, че са в съответствие с вашите здравни нужди и цели.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама