Да, разбира се, че плодовете са полезни за нашето здраве и лятото е перфектният сезон, в който да се насладим на най-голямото им разнообразие. Има плодове обаче, които въпреки, че съдържат естествена захар, тя е в големи количества и може да се отрази негативно върху организма ни. От особена важност е хората с преддиабетни или диабетни състояния да следят какви плодове и какво количество от тях приемат. Същото важи и за спортуващите и тези, които се опитват да свалят килограми или са на специален режим. Важно е да знаем, че не всички плодове могат да се консумират на корем, ако искаме да сме в оптимално здраве.
Грозде
Една чаена чаша гроздови зърна съдържа около 23 грама захар. Гроздето, както всички плодове, е полезен източник на витамини и фибри, но поради голямото количество захар в него е хубаво да не прекаляваме и да не хапване по цяла купа. Една шепа гроздови зърна е оптималното количество, което може да си хапнете без проблем.
Череши
Сега е сезонът на любимите ни череши. Чували сме дори, че съществува и диета, в която дни наред хапваш само череши, но това далеч не е толкова полезно и безобидно, колкото си мислим. В една чаша череши има около 18 грама захар, което никак не е малко. Хапвайте с мярка и не се оставяйте да се заблудите, че цяла купа череши за вечеря е добра идея за организма ви. През нощта той ще има тежката задача да преработи цялата тази захар, което никак не е лека задача.
Круши
Макар и сега да не е сезонът на крушите, те вече присъстват целогодишно в кварталните магазинчета и големите супермаркети. Внасяме ги от топлите страни и можем да им се наслаждаваме по всяко време. Хубаво е обаче да знаем, че в една средна по големина круша има към 17 грама захар. Добре е на едно хранене да си похапнете половината количество - добавено в мюслито сутрин или нарязано на тънки филийки за десерт след основно хранене.
Диня
За съжаление схващането, че динята е "просто вода" и изключително грешно. Тя е толкова сладка, че в едно парченце диня са скрити 17 грама захар. А ние често си похапваме по 4-5 парчета без да се замисляме. Динята е перфектна за лятото, охлажда организма ни и е източник на специални минерели, които са полезни за тялото ни. Хапвайте, но не повече от 2 парчета, ако искате да я консумирате балансирано.
Банани
Бананите са един от най-предпочитаните плодове, които хапваме почти ежедневно. Правим си ги на смути, слагаме ги в млякото с овесени ядки сутрин, добавяме ги като подсладител в печива или ги ядем за следобедна закуска в офиса, когато нямаме друго под ръка. В един средно голям банан има 14 грама захар. Не се отказвайте от вкусния плод, просто не си позволявайте повече от един на ден или половин на хранене, за да разделите порциите естествена захар, които достигат до организма ви.