5 признака, че не приемате достатъчно протеин


5 признака, че не приемате достатъчно протеин
Снимка: iStock/Guliver

Протеините са основните градивни елементи на мускулите в тялото ни. Затова, ако искате да имате фигурата, за която винаги сте мечтали, добре е да се погрижите и за храната, която им давате, а не само за фитнес и диета.

Липсата на достатъчно протеини в тялото може да доведе до други последствия, не само отслабване на мускулите. Ето какви са те:

1. Тялото ви го иска

Телата ни са умни. Ако не получавате достатъчно протеини, един от първите начини, по които тялото ви показва това, е да пожелае храни, богати на протеини. Ако ви се хапва голям омлет за закуска или пилешко за обяд, дайте на тялото си нужната доза протеин. Винаги можете да се придържате към вегетариански варианти като овесен хляб с масло от маслини и семена или боб, ако предпочитате.

2. Често боледувате

Протеинът ни помага да поддържаме клетките на имунната система здрави и работещи. Нашите имунни клетки се нуждаят от достатъчно протеин, за да се ремонтират и да се размножават. Без достатъчно протеини, имаме много по-голям риск да се подадем на всички микроби, на които сме изложени.

3. Раните ви зарастват бавно

Нашето тяло се нуждае от протеин за възстановяване. Ето защо спортистите търсят протеинова закуска след продължителна или интензивна тренировка. Телата ни се стремят да поправят мускулите. Използваме протеин за отглеждане на нови клетки, тъкани и кожа. Така че, ако сте се порязали миналата седмица, а раната все още не заздравява, добре е да преосмислите диетата си.

4. Глезените ви са подути

Протеинът е необходим за много неща. В допълнение към лечението на тялото ни, той също така кара нещата да вървят гладко. От ключово значение е за изтеглянето на течност обратно в кръвоносните съдове и за невъзможността да попадне в други тъкани. Протеинът помага да се върне солта обратно в кръвоносните съдове, което след това привлича течността обратно. Когато течността изтече от тези кръвоносни съдове и седи в нашите тъкани, това води до оток. Ето защо, ако усещате глезените си подути, то причината може да е недостатъчното количество протеин, което давате на тялото си.

5. Страдате от косопад

Тъй като нашата коса е съставена предимно от протеини, тя може да алармира, че имате недостиг. Ако тялото ви е с ниско съдържание на белтъчини и не го замествате, умът ви ще компенсира чрез издърпване на протеина от несъществените части на тялото, като например косата. След като косата ви не получи необходимите хранителни вещества, тя започва да пада. Ако сте забелязали повече коса по четката, отколкото обикновено, погледнете храната, за да сте сигурни, че приемате достатъчно протеин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама