5 важни витамина, необходими на всяка бременна жена


5 важни витамина, необходими на всяка бременна жена
Снимка: Thinkstock/Guliver

Не е нужно да ви казваме, че витамините и микроелементите участват във всички важни процеси в организма. По време на бременността тяхната роля става още по-голяма. Те вече се грижат за правилното функциониране не само на майчиния организъм, но и на малкото човече, което расте с всяка секунда. Ето и на кои витамини трябва да обърнете най-голямо внимание, независимо дали сте решили да ги набавяте чрез храната, или чрез синтетични таблетки.

Витамин B9

Може да не ви звучи познато, но под витамин B9 се крие така популярната фолиева киселина. Тя участва във формирането на нервната и двигателната система и предпазва плода от вродени аномалии. Този витамин трябва да се приема още преди зачатието, за да се избегне неговия дефицит в ранна бременност. Може да си я набавите от магданоз, спанак, грах, броколи, цитрусови плодове, овесени ядки.

Омега-3

Скорошно изследване е открило потенциална връзка между приема на омега-3 мастни киселини от страна на майката по време на бременността и понижения риск от развитие на алергии при детето й. Омега-3 мастните киселини се набавят от орехи, риба и ленено семе и привидно подобряват развитието на червата на плода като карат имунните клетки да работят по-ефективно.

Витамин Е

Този изключително важен витамин е необходим за нормалния растеж на плода. Той укрепва защитните сили на организма и подобрява работата на ендокринната система. Предпазва организма на майката от стрес и анемия, затова е желателно да се приема още през първия триместър на бременността. За да си набавите дневната препоръчителна доза, ви препоръчваме да си хапвате по една шепа сурови ядки всеки ден.

Витамин В1

Пушачите, хората, които употребяват често алкохол, бременните и кърмачките имат силна нужда от витамин В1, известен още като тиамин. На този витамин се „пада честта” да регулира работата на нервната система, повлиява положително умствените способности, участва в метаболизма на въглехидратите и снабдява мозъка с глюкоза. Можете да го откриете в бобовите храни, спанака, орехите и пресните плодове.

Желязо

Участва в образуването на червените кръвни телца, благодарение на които организмът на бебето се снабдява с кислород. По време на бременността количеството на желязо в организма спада рязко, за сметка на медта. Ето защо е желателно да си набавяте допълнително, похапвайки повече млечни продукти, варива, червено месо и зеленолистни зеленчуци.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама