5 знака, че тялото ви се нуждае от повече фолиева киселина


5 знака, че тялото ви се нуждае от повече фолиева киселина
Снимка: iStock/Guliver

Според Института по медицина в САЩ възрастните хора трябва да консумират 400 микрограма фолиева киселина на ден. Наричано още витамин В9, веществото е от изключително значение за човешкото здраве, тъй като отговаря за образуването на червени кръвни телца. Ето защо е напълно погрешно схващането, че само бременните жени трябва да приемат допълнително фолиева киселина. Това са част от симптомите, говорещи за недостиг на витамин В9.

1. Когнитивни проблеми

Ако тялото ви не е достатъчно "снабдено" с този витамин, е възможно да имате проблеми с концентрацията, да се чувствате депресирани и раздразнителни. Продължителният недостиг пък увеличава риска от развитие на сериозни смущения като деменция и Алцхаймер.

2. Болки в тялото

При тежки случаи на анемия, причинена от дефицит на фолиева киселина, вашият мозък получава по-малко кислород, отколкото би трябвало. В отговор мозъчните артерии започват да се подуват, което на свой ред води до главоболие. Мозъкът обаче не е единственият орган, който отразява липсата на кислород, така че можете да почувствате болка и в други части на тялото.

3. Бледа кожа

Хемоглобинът - протеин, съдържащ се в червените кръвни клетки, е отговорен за транспортирането на кислород от белите дробове до всички тъкани и органи. Намалените му нива в кръвта могат да доведат до чувство на мускулна слабост, умора, скованост в крайниците и бледа кожа.

4. Задух

Ако се изморявате, когато правите нещо елементарно, това също може да е знак, че тялото ви няма достатъчно червени кръвни телца. Заедно с този симптом, може да получите и повишен сърдечен ритъм и чувство на замаяност.

5. Храносмилателни проблеми

Стомашно-чревните проблеми като гадене, повръщане и болки в стомаха не винаги говорят за вирус. В случай, че са комбинирани със значителна загуба на тегло, може би е време да обърнете повече внимание на здравословното си състояние.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама