6 доказани начина, по които семената от чиа се грижат за женското здраве


6 доказани начина, по които семената от чиа се грижат за женското здраве
Снимка: iStock

Семената от чиа са малки, но са пълни с хранителни вещества като фибри, омега-3 и минерали, които подпомагат цялостното здраве. Добавянето им към вашата диета може да помогне за подобряване на здравето на сърцето, здравината на костите и баланса на кръвната захар, особено при жените. 

1. Намаляват риска от сърдечни заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт при жените. Семената от чиа са богати на разтворими фибри и омега-3 мастни киселини, които могат да подобрят здравето на сърцето и да намалят риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на нивата на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност (LDL).

Семената от чиа съдържат също протеини и магнезий, които могат да помогнат за лечение на високо кръвно налягане (хипертония). Други изследвания установяват, че допълването на диетата ви с брашно от семена от чиа може да понижи кръвното ви налягане.

Още: 5 начина, по които семената от чиа могат да трансформират кожата ви

2. Подобряват костната плътност

Добавянето на семена от чиа към вашата диета може да намали риска от остеопороза, когато костите губят плътност и стават крехки, което води до счупвания и фрактури. Жените са изложени на по-висок риск от развитие на остеопороза, отколкото мъжете, поради:

  • Хормонални промени.
  • Вариации в размера на тялото.
  • Естествен процес на стареене.

Семената от чиа съдържат хранителни вещества, включително калций, магнезий и фосфор, които са свързани с повишена костна плътност. Проучване установи, че консумацията на повече омега-3 мастни киселини може да увеличи костната плътност и да намали риска от остеопороза.

Още: Ето защо да започнете да пиете вода с чиа и оцет

3. Регулират нивата на кръвната захар

Семената от чиа са богати на разтворими фибри, които не се абсорбират от организма и не повишават нивата на кръвната захар. Това помага за поддържане на кръвната захар (глюкоза) в здравословни граници. 

Хронично високите нива на кръвната захар могат да доведат до диабет тип 2. Едно проучване установи, че консумацията на големи количества семена от чиа ежедневно може да намали нивата на кръвната захар при хора със и без диабет.

Високите нива на кръвната захар могат да доведат до диабет и синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), хронично състояние, което възниква, когато се развият кисти на яйчниците. Диабетът и инсулиновата резистентност са сериозни рискови фактори за СПКЯ. Поддържането на здравословни нива на кръвната захар може да намали риска. 

5. Подпомагат здравето на червата

Семената от чиа са богати на фибри и две супени лъжици могат да задоволят 35% от дневните ви нужди. Фибрите насърчават здравословното храносмилане и намаляват риска от запек. Те също така поддържат здравословните бактерии в червата, намалявайки риска от няколко хронични здравословни състояния.

Семената от чиа имат противовъзпалителни свойства благодарение на омега-3 мастните си киселини. Това може да намали възпалението в червата. Здравето на червата влияе върху риска от много здравословни проблеми при жените, включително PCOS и рак на гърдата.

6. Подобряват здравето на кожата

Здравето на кожата е важно за жените, преминаващи през менопауза, защото хормоналните промени значително влияят на хидратацията и еластичността на кожата. Омега-3 мастните киселини в семената от чиа поддържат кожната бариера, като ѝ помагат да задържа влагата и предотвратява сухота.

Здравословните мазнини в семената от чиа могат също да намалят възпалението, раздразнението и зачервяването на кожата. Нанасянето на масло от семена от чиа директно върху кожата може да повиши влагата и да предотврати сухота.

Още: Добри причини да пиете вода с джинджифил и чиа

Потенциални странични ефекти

Семената от чиа са безопасни за повечето хора, но могат да причинят странични ефекти при хора с определени здравословни проблеми. Тъй като са богати на фибри, те могат да доведат до:

  • Подуване на корема.
  • Газове.
  • Диария.
  • Запек.

Когато добавяте семена от чиа към диетата си, започнете с малко количество и след това увеличавайте бавно, за да избегнете стомашно-чревен дискомфорт.

Не консумирайте семена от чиа, ако имате алергия или чувствителност. Семената от чиа набъбват и се слепват, когато се смесят с течност, което може да представлява опасност от задавяне, особено ако имате проблеми с преглъщането. Ако се заседнат в хранопровода, те могат да причинят запушване, което изисква медицинско лечение. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички